Нобелівську премію з хімії присудили за розробку методу редагування генома

09.10.2020
Нобелівську премію з хімії присудили за розробку методу редагування генома

Нобелівську премію з хімії цьогоріч отримали чарівні жінки-винахідниці з двох континентів.

Нобелівську премію з хімії присудили дослідницям із Франції і США за розробку методу редагування генома.
 
Про це в середу, 7 жовтня, повідомив Нобелівський комітет у Стокгольмі. Система, яку розробили вчені, може використовуватися у багатьох галузях медицини, в тім числі при лікуванні СНІДу, лейкемії і діабету.
 
Лауреатки, 52-річна Емманюель Шарпантьє, яка тепер працює в інституті Пастера (Франція) та німецькому інституті Макса Планка в Берліні, та 56-річна американка Дженніфер Дудна, яка працює в Гарвардській медичній школі та є професором Каліфорнійського університету в Берклі (США), розробили так звані «генетичні ножиці»: систему CRISPR-Cas9, яка дозволяє редагувати ДНК.
 
2015 року фаховий науковий журнал Science («Наука») вже називав цю технологію відкриттям року. CRISPR-Cas9 спростила механізм редагування генома і дозволила змінювати ДНК не тільки бактерій, а й вищих організмів, у тому числі людини.
 
Система отримала свою назву завдяки білку Cas9, який може «впізнати» потрібну послідовність ДНК і внести до неї зміни. Завдяки цій системі можна безпомилково «вирізати» дефектні частини ланцюжка ДНК, обираючи з мільйонів варіантів, та потім «зшивати» здорові його частини.
 
Розроблена вченими система дозволяє виявляти у бактерій механізм, здатний розрізати ДНК вірусів. Учені модифікували його так, щоб розрізати будь-яку ДНК і замінювати необхідні фрагменти. Це дозволило просунутися в лікуванні багатьох захворювань, у тому числі спадкових.
 
З моменту відкриття CRISPR-Cas9 став надзвичайно популярним інструментом редагування генома. З його допомогою вдалося створити злаки, здатні протистояти цвілі, шкідникам і посухам, просунутися в лікуванні онкологічних та інших важких захворювань і навіть зробити крок до позбавлення генетичних хвороб.
 
«У цьому інструменті закладено величезну силу, яка впливає на всіх нас. Він не тільки став революційним у фундаментальній науці, а й дозволив створити нові сільськогосподарські культури, а в майбутньому приведе до новаторських методів лікування захворювань», — сказав Клас Густафссон, голова Нобелівського комітету.
 
Світові ЗМІ зазначають що Нобелівську премію з хімії вперше в історії отримали дві жінки, до того ж відносно молодого віку як для наукового середовища. Розмір премії цьогоріч становить 10 мільйонів шведських крон (близько 950 тисяч євро). Вона буде поділена порівну між лауреатками.