Нобелівську премію з медицини-2020 отримали вірусологи за відкриття гепатиту С

07.10.2020
Нобелівську премію з медицини-2020 отримали вірусологи за відкриття гепатиту С

Харві Олтер, Майкл Хотон i Чарльз Райс — вірусологи, відкриття яких врятувало мільйони людей.

Розпочався нобелівський тиждень, упродовж якого будуть названі лауреати найпрестижніших нагород у головних галузях науки, які заснував шведський учений, винахідник i бізнесмен Альфред Нобель.
 
У понеділок, 5 жовтня, першими назвали цьогорічних лауреатів Нобелівської премії в галузі фізіології або медицини.
 
Американських вірусологів Харві Олтера, Чарльза Райса та британця Майкла Хотона нагородили за відкриття вірусу гепатиту С у 1989 році, завдяки якому гепатит С тепер можна вилікувати.
 
Дослідники виявили причину хронічних випадків гепатиту та уможливили проведення відповідних аналізів крові та розробку нових ліків, що врятували мільйони життів.
 
Бо це захворювання досі є однією з основних глобальних медичних проблем, бо викликає цироз і рак печінки у людей по всьому світу.
 
Нобелівському комітету зазвичай висловлюють застереження стосовно вибору тих чи інших лауреатів, але цього року жодних закидів стосовно обраних у галузі медицини вчених не було, бо їхнє відкриття справді мало епохальне значення для людства.
 
Відкриття нобелівськими лауреатами вірусу гепатиту С є знаковим глобальним досягненням у боротьбі з вірусними захворюваннями, що триває.
 
Як відомо, вірус гепатиту С виявили у 1989 році після того, як у 1970-х зафіксували збудники гепатитів А і В. За даними ВООЗ, у світі нині на хронічний гепатит С хворіє 71 мільйон людей, а від ураження печінки, спричиненого ним, щорічно помирає до 500 тисяч осіб. 
 
Премію в галузі фізіології та медицини присуджує Королівський Каролінський медико-хірургічний інститут Стокгольма, в Нобелівську асамблею якого входить 50 осіб. У цілому Нобелівську премію з медицини присуджували вже 110 разів, її лауреатами до 2019 року включно стали 219 осіб, iз них 12 жінок.
 
2020 року розмір Нобелівської премії збільшено з 9 до 10 мільйонів шведських крон (у перерахунку — близько 956 тисяч євро). Нагородження лауреатів заплановане на 10 грудня. Нагадаємо, цьогоріч церемонії вручення Нобелівських премій скасували через пандемію COVID-19.
 
Премії вручатимуть не в Стокгольмі, а безпосередньо у країнах лауреатів. 
 
 

ДО РЕЧІ

Нобелівську премію 2020 року з фізики присуджено Роджеру Пенроузу, а також Райнхарду Генцелю й Андреа Гез. Імена їх також оголошено 6 жовтня на церемонії в Стокгольмі.
 
У пресрелізі Нобелівського комітету зазначається, що трьох лауреатів, які поділили цьогорічну Нобелівську премією з фізики, відзначено за відкриття одного з найекзотичнiших явищ у Всесвіті — чорних дір. Роджер Пенроуз показав, що загальна теорія відносності веде до утворення чорних дір.
 
Райнхард Генцель та Андреа Гез виявили, що невидимий і надзвичайно важкий об’єкт керує орбітами зірок у центрі нашої галактики. Надмірна чорна діра — єдине відоме на сьогодні пояснення цього об’єкта.