«Шишарик» для передової: полтавці передали на фронт п'яте відремонтоване авто

07.10.2020
«Шишарик» для передової: полтавці передали на фронт п'яте відремонтоване авто

З колишнього металобрухту силами волонтерів «Шишарик» перетворився на бойову машину для морпіхів. (Фото автора.)

У вівторок, 29 вересня, біля входу до Полтавської обласної ради лейтенанту Сергію Стратічуку, командиру взводу 1-го окремого батальйону морської піхоти (до речі, нашому земляку з Решетилівського району), передали повністю відремонтований автомобіль ГАЗ-66 (в армії його ще називають «Шишарик») для морських піхотинців 36-ї бригади. Авто придбане й відремонтоване за кошт благодійників.
 
— Це вже п’ята автівка, яку передаємо на фронт, бо чітко усвідомлюємо, що в країні відбувається війна, а отже, ми повинні допомагати фронту, — повідомив голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.
 
— Першим став УАЗ, потім були іномарки, пригнані з-за кордону. А цього разу ми цілеспрямовано шукали автомобіль підвищеної прохідності — і врешті знайшли списаний ГАЗ-66 в одному з комунальних закладів у Кобеляцькому районі. Придбавши його за власні кошти, поставили на облік. Полегшити процедуру оформлення транспортного засобу допомогла громадська спілка «Координаційна рада громадських організацій учасників АТО».
 
Після цього взялися за ремонт, який тривав майже рік. Сприяли цій добрій справі всі, хто міг: і представники наших комунальних підприємств, і «АТОвці» — вони допомагали запчастинами, вкладали і кошти, і душу. Як бачите, отака синергія дала позитивний результат. Я дуже радий, що ми довели цю справу до кінця, і сподіваюся, що наше авто добре послугує «морпіхам» саме там, де в ньому буде найбільша необхідність. 
 
Відповідаючи на запитання, яку суму коштів витратили на придбання й ремонт згаданого транспортного засобу, Олександр Юрійович зауважує: «Можливо, простіше було б купити авто якогось іншого формату, але, як нам сказали, саме ГАЗ-66 — це автомобіль, затребуваний на передовій: він надійний, практичний, простий в експлуатації й обслуговуванні. Придбали його тисяч за 30, потім іще тисяч 50 було вкладено в ремонт. Обладнання, до речі, шукали всією Україною: як бачите, колеса, тент і деякі вузлові деталі нові — це необхідно, щоб у вирішальний момент автівка не підвела, не зупинилася».
 
Сергій Стратічук, військова частина якого нині дислокується поблизу Маріуполя, підтвердив, що ГАЗ-66 — саме той транспортний засіб, що необхідний у зоні ООС. «Нам потрібен автомобіль із високою прохідністю, а ГАЗ-66 відповідає цій вимозі, — зазначив командир взводу 1-го батальйону морської піхоти. — Відтак мене прислали, аби я доправив авто в зону операції об’єднаних сил».
 
Керівник комунального підприємства «Міський тролейбус» Олександр Приходько, який керував ремонтними роботами, зізнається: «Ми дуже переживали, бо автомобіль, здається, років вісім простояв узагалі без руху й був у дуже кепському стані. З огляду на це було страшно, як поведеться двигун, бо навісного обладнання на ньому взагалі не було. Урешті-решт щось купували нове, щось підкидали друзі — і от маємо результат. Коли двигун уперше завівся, мов за помахом чарівної палички, аж на душі стало радісно. Потім почали шукати гуму, кузов, поміняли всі технічні рідини».
 
Голова громадської спілки «Координаційна рада громадських організацій учасників АТО» Віталій Турпітько наголошує: «Усе вдалося лише завдяки благодійній допомозі. В авангарді стали голова обласної ради Олександр Біленький та її депутат, директор ТОВ «АГРІС», що в Семенівському районі, Володимир Куцовол».
 
Володимир Куцовол, у свою чергу, нагадав відому істину про те, що народ, який не хоче забезпечувати власну армію, забезпечуватиме чужу: «Вважаю, що зокрема й технічне забезпечення наших вояків, які захищають нас із вами, — обов’язок кожного. Нехай цей автомобіль полегшує вашу нелегку службу, підтримує й виручає у складних ситуаціях».