У Киргизстані відбулися парламентські вибори: пройшли чотири партії

06.10.2020
У Киргизстані відбулися парламентські вибори: пройшли чотири партії

Киргизстан проголосував.

Остаточні результати парламентських виборів, які відбулися в Киргизстані минулої неділі, оголосять упродовж кількох наступних днів.
 
А в понеділок, 5 жовтня, оприлюднено попередні підсумки. Вже стало відомо, що свої голоси за різних кандидатів віддали 55,4% із 3,5 мільйона зареєстрованих виборців, повідомляє киргизька служба «Радіо «Свобода».
 
За попередніми даними, чотири політичні партії (із 16, що брали участь у виборах) проходять до 120-місного парламенту Киргизстану. Три з них, «Бірімдік», «Мекен Киргиз­стан» і «Киргизстан», близькі до чинної влади.
 
Долає семивідсотковий бар’єр також опозиційна партія «Бутун Киргизстан». Перші дві провладні партії — «Бірімдік» («Єдність»), яку пов’язують iз президентом Суронбаєм Джинбековим (у списку є брат президента), та її потенційний коаліційний партнер «Мекен Киргиз­стан» (партія пов’язана із впливовою олігархічною родиною Киргизстану на чолі з бізнесменом Раїмбеком Мутраїмовим) — набрали разом близько половини голосів виборців. Кожна з цих партій заручилася підтримкою 24% виборців, повідомляє агенція «Рейтер».
 
Цікаво, що обидві згадані партії є новоствореними і вперше стартували у виборах. Але в їхнiх лавах перебувають досвідчені політики, які належать до місцевої еліти. Досі невідомо, чи вони створять коаліцію, бо ці партії репрезентують два найпотужніші в Киргизстані клани-суперники: Джинбекових та Мутраїмових.
 
З іншого боку, обидві виступають за подальшу тісну співпрацю з Росією в рамках Євразійського економічного союзу. Участь в економічному співтоваристві, зокрема, може поліпшити ситуацію сотень тисяч киргизьких мігрантів, які наразі працюють у Росії.
 
Вибори відбувалися на тлі побоювань про підкуп виборців і повідомлень про напади на журналістів.
 
Впродовж дня голосування кореспонденти повідомляли, що голосування проходило з деякими порушеннями: повідомлялося про масове підвезення виборців, видачу бюлетенів із позначками, багато виборців фотографували свої бюлетені.
 
Виборча кампанія розпочалася зі скандалу. Одна з відомих політичних партій, «Киргизстан», запізнилася з подачею документів. Пізніше через суд вона домоглася реєстрації.
 
З моменту оголошення незалежності Киргизстану в 1991 році у цій країні працювало шість складів парламенту, але не всі вони повністю відбули свій термін — через революції в цій країні.