У черкаській гімназії створили мурал із портретами відомих випускників

06.10.2020
У Черкасах презентували оригінальний історичний проєкт: фасад Першої міської гімназії прикрасили металевими дощечками з портретами відомих учнів та знаковими в житті закладу датами.
 
За словами черкаського міського голови Анатолія Бондаренка, знайомі обличчя надихатимуть учнів гімназії на те, щоб отримувати знання і уважніше пізнавати світ.
 
А сам мурал є свідченням того, що в Черкасах пам’ятають і шанують свою історію, а талановитих та видатних земляків ставлять за приклад.
 
Як розповів директор Першої гімназії Сергій Саєнко, на фасаді розмістили зображення дванадцяти відомих випускників навчального закладу.
 
Серед них митрополит Василь Липківський, який свого часу викладав тут історію, Михайло Драй-Хмара — український поет і перекладач, авіаконструктори Євген, Андрій та Іван Іванович Касяненки, а також Андрій Хливнюк — лідер гурту «Бумбокс» — та Святослав Михайлик, відомий у світі баскетболіст, вихованець «Черкаських мавп».
 
Знаними випускниками гімназії стали також дипломат Володимир Хандогій, Олексій Баранников — філолог, індіолог, знавець 40 мов, Борис Крупницький — історик, професор Українського вільного університету та Богословсько-педагогічної академії в Мюнхені, дійсний член міжнародної Вільної академії наук у Парижі, голова історичної секції Української вільної академії наук, письменник Олександр Лебеденко та інші.
 
«У композиції розмістили також важливі в житті гімназії дати. Це, зокрема, 1880 — рік зародження гімназії, 1959 — рік початку поглибленого вивчення англійської мови, 1994 — повернення гімназичного статусу навчальному закладу, 1996 — рік приєднання до проєкту Асоційованих шкіл ЮНЕСКО», — зазначає директор гімназії.
 
І підсумовує: над втіленням мистецького задуму впродовж місяця працювали місцеві ковалі Іван та Данило Лавріненки. Послуговувалися, серед іншого, загартованою сталлю, на яку портрети наносили лазерним гравіюванням.