Волонтер Наталя Костіна: Наші бійці дивуються: «Невже про нас іще хтось пам’ятає?»

30.09.2020
Волонтер Наталя Костіна: Наші бійці дивуються: «Невже про нас іще хтось пам’ятає?»

Прапори від полтавських волонтерів піднімають бойовий дух наших вояків.

Волонтерка ГО «Агенція сталого розвитку» Наталія Костіна вкотре відвезла гуманітарну допомогу нашим бійцям на фронт.
 
 
Цього разу вона побувала на лінії розмежування в районі Новогродівки, що на Донеччині, де позиції наших військових, порушивши домовленості, обстріляв противник.
 
 
За понад шість років війни на Донбасі пані Наталія має сотні таких поїздок на передову.
 
І на військовій позиції, про яку йдеться, бувала неодноразово. Цього разу вона їздила разом із кременчуцькими волонтерами-патріотами з ГО «АТО-Майдан-Кременчук», колишніми учасниками бойових дій на сході України, з якими волонтери з Полтави співпрацюють уже не один рік, разом проїхали лінією фронту від Станиці Луганської до Маріуполя, відвідавши всі бригади ЗСУ та «добробати». 
 
— Загалом збиралися везти допомогу нашим воякам дещо пізніше, — поділилася пані Наталія, — але до нас звернулася медик із 18-го батальйону 35-ї бригади морської піхоти, з якою ми давно знайомі, із проханням про допомогу, оскільки бійців цього батальйону ворог обстріляв із великокаліберної зброї, унаслідок чого загорілися бліндажі й п’ятеро наших хлопців постраждали, причому один із них, на жаль, загинув (він отримав 95 відсот­ків опіків тіла, тож шансів вижити в нього не було).
 
Пані Галина скинула мені список необхідних речей, бо в бійців погоріло все: від військової форми, предметів ужитку до документів. Тож нас дуже чекали. Дізнавшись, що ми привеземо допомогу, хлопці не лише зраділи, а й  здивувалися: «Невже про нас іще хтось пам’ятає?». А зустріли нас, без перебільшення, мов рідних людей.
 
Ми відвезли металеві скоби, ємності для води, труби й коліна для «буржуйок», поліетиленову плівку, кабель, мішки, гвіздки, лопати, посуд, мийні засоби й предмети особистої гігієни, теплі речі й, звісно ж, маскувальні сітки, подушки й ковдри від наших жіночок із волонтерського загону «Невтомні бабусі». Вручили воякам і обереги, виготовлені маленькими прихожанами Свято-Миколаївського храму Полтави.
 
 
Волонтерка Зоя Воронянська передала бійцям яскраву лавку із серії тих, які розмалювала сама, а фронтовим медикам, котрі борються за життя наших поранених вояків, — власноруч розписаний і освячений у Свято-Миколаївському храмі прапор із зображенням святого великомученика й цілителя Пантелеймона.
 
Пані Зоя вже неодноразово передає на фронт як свої розмальовані веселими кольорами  лавки, що вселяють у наших хлопців оптимізм, заряджають позитивною енергією, так і розписані прапори, вкладаючи в малюнки, за її словами, душу й серце, любов до Господа, України та її захисників. 
 
— Один із прапорів великих розмірів (3х4 метри) ми передали бійцям 25-ї десантно-штурмової бригади, які стояли у Станиці Луганській, — він також був освячений батюшкою нашої церкви, — пригадала Наталія Костіна.
 
— І от уявіть собі: хлопці, ризикуючи життям, почепили його на найвищій точці — у підсумку його було видно аж у Луганську. Він настільки дратував противника, що той почав вести по ньому прицільний вогонь. Аби не наражати хлопців на небезпеку, командування вирішило зняти прапор. Та натомість інший наш прапор — зі святим Архангелом Михаїлом, освячений у головному храмі Полтави — Свято-Успенському кафедральному соборі —  владикою Федором і капеланами різних конфесій,  підняли в тій же Станиці Луганській у День Державного прапора України дещо поодаль від військових позицій. Іще один наш прапор гордо майорів над шахтою «Бутівка». Бійці розповідали, що по ньому довго стріляли з протилежного боку, — на ту пору там велися страшні бої. Збити його вдалося тільки через місяць. 
 
— Перші два стяги, які я розмалювала, були не надто великих розмірів — їх відвіз на передову військовий капелан — отець Євгеній, — розказує пані Зоя, яка продовжує традицію з розписування прапорів. — А загалом уже розмалювала й передала на фронт шість прапорів. Вони там дуже затребувані, адже піднімають бойовий дух наших хлопців.