Українські дебютантки основного раунду «Ролан Гаррос» не змогли подолати стартове коло

30.09.2020
Українські дебютантки основного раунду «Ролан Гаррос» не змогли подолати стартове коло

У першому колі цьогорічного «РГ» 20-річна лучанка Катарина Завацька з боєм поступилася п’ятій сіяній — Кікі Бертенс iз Нідерландів. (Фото з сайта suspilne.media)

Переважна більшість тенісного бомонду змагальний рік планує так, що в переліку обов’язкових для участі турнірів Відкрита першість США посідає заключне місце.
 
Однак у 2020-му через коронавірус тенісний календар зазнав серйозних змін.
 
«Ролан Гаррос» у вересні — явище унікальне, і далеко не всі виявилися готовими до такого розкладу.
 
Водночас прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна не приховувала, що головним пріоритетом для неї наприкінці сезону буде саме ґрунтовий «шолом».
 
Відтак не дивно, що краща тенісистка України й досі залишається єдиною представницею вітчизняного тенісу, кому вдалося подолати перший раунд на Відкритому чемпіонаті Франції.
 
У першому раунді «РГ-2020» Еліна (третій номер посіву) переграла представницю Росії Варвару Грачову — 7:6 (7:2), 6:4.
 
Тим часом на паризьких кортах свої ракетки вже зачохлили три наші співвітчизниці — Даяна Ястремська, Катарина Завацька та Марта Костюк.
 
На шляху до основної сітки 18-річній Костюк довелося пройти непростий відбір. Схоже, всі свої сили юна киянка залишила там — на кваліфікаційному тижні.
 
Протистояння проти болгарки Шинікової, румунки Пар та японки Нари відібрали у Костюк чимало енергії, адже у двох поєдинках їй довелося грати максимальну кількість партій.
 
Коли ж Марті випало в першому раунді «основи» опонувати японці Нао Хібіно, ознаки змагальної конкуренції вболівальники побачили лише в першому сеті, котрий українка програла з рахунком — 4:6.
 
У другій партії 119-та ракетка WTA не спромоглася виграти у своєї візаві (76-ї тенісистки планети) жодного гейму. Відзначимо, що для Костюк це був дебютний поєдинок в основній сітці «Ролан Гарроса». І, не виключено, що, подолавши кваліфікацію, Костюк таким чином виконала своє ключове завдання на турнір.
 
Так само цього року проводила свій дебютний поєдинок в «основі» «РГ» й інша українська тенісистка Катарина Завацька, куди вона потрапила напряму завдяки трохи вищій, ніж мала Костюк, позиції в рейтингу WTA.
 
Щоправда, через скромне місце на початку другої сотні у суперниці на старті «Ролан Гарроса» жереб послав Завацькій представницю сіяної когорти. 
 
У поєдинку проти п’ятого номера посіву — Кікі Бертенс iз Нідерландів — Катарина залишила чи не всі свої емоційні резерви.
 
Упродовж двогодинного марафону вона працювала так потужно, що порвала струни на всіх своїх ракетках. Догравати ж поєдинок, який завершився з рахунком 6:2, 2:6, 0:6 на користь нідерландки, Завацька мусила ракеткою свого тренера.
 
«Отримала від цього поєдинку незабутній досвід. Не так мені хотілося завершити цей матч, але весь третій сет я грала ракеткою свого тренера. Проте я задоволена своїм рівнем гри. А такі випробування потрібно пройти, аби стати сильнішою та загартованішою», — зазначила Завацька.