Закриємося всі: друга хвиля пандемії може добити український бізнес

29.09.2020
За даними експресопитування Європейської Бізнес Асоціації серед представників малого та мікробізнесу, 40% малих підприємців не готові до посилення карантину. 
 
Ще 29% підприємців стверджують, що готові до погіршення ситуації, і 29% сумніваються в своїй реакції на розвиток такого сценарію.
 
«У випадку другої хвилі коронавірусу і, відповідно, посилення державою карантину більшості малих підприємців доведеться закривати бізнес або скорочувати його масштаби, а також звертатися до держави по допомогу. В цьому контексті надзвичайно актуальним є спрощений доступ бізнесу до доступного кредитного ресурсу», — сказали в асоціації й додали, що, на їхню думку, державна кредитна програма «Доступні кредити 5-7-9%» не вирішує покладених на неї завдань.
 
За їхніми даними, майже кожному четвертому опитаному підприємцю відмовили в участі в програмі. Всього ж таких виявилося 27%. Отримати кредит вдалося тільки 11% опитаних, а 10% усе ще чекають на рішення.
 
«Ще 25% тільки планують подаватися на участь у програмі, 16% не планують через невідповідність критеріям, а 11% — через відсутність зацікавленості», — уточнили в асоціації.
 
При цьому 89% підприємців зверталися до державного банку і тільки 11% — до комерційних. Серед виданих кредитів переважають невеликі суми. Зокрема, 50% ФОП вдалося отримати близько 500 тис. грн кредиту, 20% надали суму від 500 тис. грн. До 1 млн грн. отримали тільки 17% претендентів, від 1 млн до 3 млн — лише 13% охочих. 
 
Мета, на яку підриємці планують витратити кредитні кошти за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»: придбання або модернізація основних засобів виробництва, фінансування оборотного капіталу або поповнення оборотних коштів для покриття постійних витрат: оренда, заробітна плата працівникам, страхові платежі тощо.
 
Протягом періоду участі в програмі в більшості компаній не змінився штат співробітників. Про це повідомили 59% опитаних. І тільки 18% бізнесменів створили два або більше робочих місць.
 
Найпоширеніші причини, які завадили підприємцям узяти участь у програмі, — складна бюрократична процедура отримання, недостатня кредитоспроможність для отримання допомоги, а також невідповідність певним критеріям для отримання допомоги.
 
На думку експертів асоціації, малий бізнес сильніше за інших страждає від наслідків пандемії, а отже — вимагає посиленої допомоги від держави.
 
«Ми сподіваємося, що відгуки підприємців допоможуть поліпшити умови і можливості програми, а значить — дати доступ до кредитного ресурсу ще більшій кількості малих бізнесів. Крім того, важливо, щоб державна підтримка не обмежувалася спрощенням доступу до фінансування, а передбачала комплексні заходи для зростання і збільшення малого бізнесу», — стверджують у ЄБА.