У Рівному закінчуються ліки для важко хворих дітей: МОЗ не провело закупівлю

25.09.2020
У Рівному склалася вкрай критична ситуація з лікуванням дітей, хворих на рак та інші тяжкі захворювання.
 
На календарі вже кінець вересня, а Міністерство охорони здоров’я так і не провело закупівлю ліків для тамтешніх важко хворих дітей.
 
Про це на сполох б’ють члени наглядової ради Рівненської обласної дитячої лікарні, представники благодійних організацій та громадськості міста Рівне, які опікуються тяжко хворими дітьми.
 
Вони написали звернення до народних депутатів України Яни Зінкевич, Марії Іонової, Ольги Стефанишиної, Вікторії Сюмар та інших, позаяк цю проблему неможливо вирішити на місцевому рівні.
 
«Станом на 18 вересня 2020 року в Рівненській обласній дитячій лікарні відсутні основні препарати хіміотерапії для лікування дітей, що мають різні види гострого лейкозу. Препаратів хіміотерапії для лікування деяких інших видів раку залишилось орієнтовно на два-три місяці», — йдеться у зверненні до нардепів.
 
Упродовж 2020 року лікування важко хворих дітей проводилось завдяки централізованим постачанням за 2018-2019 роки та за рахунок надходжень ліків за 2020 рік за кошти бюджету Рівненської області за обласною програмою «Діти Рівненщини». Тому ситуація в першій половині 2020 року не була критичною, зазначають у зверненні.
 
Попередні два роки забезпечення медикаментами онкохворих дітей iз боку держави становило близько 85-90% від потреби в Рівненській області. Проте сьогодні ситуація з лікуванням дітей, хворих на рак та інші важкі захворювання, викликає почуття обурення й сорому.
 
Адже станом на середину вересня 2020 року Міністерство охорони здоров’я так і не провело закупівлю ліків для важко хворих дітей. За жодною з 10 програм жодної централізованої поставки ліків за потребою за 2020 рік не було здійснено.
 
Медикаментів iз 2018-2019 років залишилось на кілька місяців, а багато життєво необхідних медпрепаратів уже відсутні на складах лікувальних закладів та в аптеках.
 
І така критична ситуація з забезпеченням медикаментами важко хворих дітей за централізованими поставками склалася в усіх областях України. Можливості місцевих бюджетів у 2020 році в переважній більшості областей уже вичерпано.
 
Зокрема, у Рівненській області за кошти обласного бюджету в поточному році було придбано медикаментів для важко хворих дітей на суму 2 млн 495 тис. грн, iз них для лікування дітей, хворих на рак, — 945 тис. грн.
 
Ми стрімко наближаємось до тотальної відсутності ліків, що в свою чергу призведе до зростання смертності серед важко хворих дітей, адже вартість медпрепаратів, які використовують при лікуванні, зокрема онкології, ревматоїдного артриту, гепатитів, вроджених імунодефіцитів та інших важких захворювань, може сягати десятків тисяч гривень, і більшість сімей не здатні витримати таке фінансове навантаження, обурюються підписанти звернення.