Корона не спадає: Києву прогнозуть «помаранчеву» зону щонайменше до березня

25.09.2020
Корона не спадає: Києву прогнозуть «помаранчеву» зону щонайменше до березня

Із наступного тижня очікують на збільшення захворюваності на COVID-19; відбудеться новий спалах через те, що студенти повернулися до навчання, констатував голова Держспоживслужби Києва Олег Рубан.
 
Хоча не всі виші столиці скликали студентів в аудиторії. Скажімо, змінила рішення Київська політехніка, анонсувавши раніше з 21 вересня очні заняття лише для першокурсників — щоб стіни і викладачі налаштували на відповідальність і старанність.
 
Бо здоров’я — понад усе! 17-18-річним, хто високими балами ЗНО довів здатність добре вчитися, точно під силу самоорганізуватися і вчитися на відстані.
 
У столиці станом на 23.09 на карантин закриті 5 шкіл — через випадки захворювання серед учителів, повідомляє Київміськадміністрація. По одному закладу в Шевченківському, Дарницькому, Голосіївському, Печерському і Святошинському районах.
 
«У 121 школі перевели на самоізоляцію та дистанційне навчання загалом 326 класів, де є хворі учні, — прозвітував мер Віталій Кличко. — Усього хворих на коронавірус школярів у столиці — 292. А також 152 педагоги. У дитячих садочках через виявлені випадки вірусу тимчасово закрито 15 груп. Один садок, у Святошинському районі, закрито на карантин. Наповненість дітей у дитсадках столиці сьогодні — трохи більше 54 відсотків».
 
Місто Київ перебуватиме у «помаранчевій» зоні до березня за найоптимістичнiшими прогнозами, зазначив Олег Рубан.
 
По країні щоденні останні цифри нових підтверджених випадків коронавірусу — 2 тис. 884; 3 тис. 497; за добу 23 вересня позитивний результат тесту на COVID-19 отримали 3 372 жителів України. Рекордний показник зафіксували 16 вересня — 3 тис. 584. Сумне лідерство за загальним числом хворих за весь період пандемії — у Києва, Львівської, Харківської, Тернопольської, Чернівецької, Рівненської, Одеської областей. 
 
Зрозуміло, найбiльше тестів роблять у Києві. Хоча варто зважати на такий висновок практика — директора львівського Центру легеневого здоров’я Любомира Рака. За квітень-серпень заклад пролікував 1249 пацієнтів із пневмоніями, з них 884 — iз підтвердженою «ковідною».
 
Лікар підкреслює в інтерв’ю «Главкому», що негативний результат ПЛР-тесту не є стовідсотковою гарантією відсутності коронавірусної інфекції. За статистикою Центру, 30% ковідних пневмоній, підтверджених клінічно та епідеміологічно, можуть за результатами аналізу давати негативний результат. 
 
За словами Любомира Рака, всі медикаменти для лікування у львівському Центрі легеневого здоров’я купують пацієнти. Заклад за лікування сплачує 20%, решту 80% — хворі.
 
Лікування спричиненої COVID-19 пневмонії важкої та середньої важкості коштує 2,5 тис. грн. на день, у реанімаційному відділенні — 6 тис. грн. Лікування триває в середньому 10-14 днів.