Від дитячої мрії — до піку: шведський стрибун побив 26-річний рекорд Сергія Бубки

22.09.2020
Від дитячої мрії — до піку: шведський стрибун побив 26-річний рекорд Сергія Бубки

Шведський стрибун з жердиною Арман Дюплантіс побив 26-річний рекорд Сергія Бубки. (Фото з сайта footballua.tv.)

Минулого року світова легка атлетика відзначила 25-річний ювілей встановлення легендарним Сергієм Бубкою світового рекорду в стрибках у висоту на відкритому повітрі.
 
 
 
Улітку 1994-го в італійському містечку Сістрієре зірковий українець узяв планку на рубежі 6,14 м — досягнення, яке упродовж чверті століття виглядало непідступним та поступово, незважаючи на те, що в 2014 році на донецькому турнірі «Зірки жердини» француз Рено Лавіллені побив не менш вагоме досягнення Бубки в закритих приміщеннях, взявши 6,16 м, почало обростати епітетом «вічний».
 
До початку 2020-го року мало що віщувало про початок нової ери в стрибках з жердиною, аж поки на лютневих змаганнях під дахом у польському Торуні про свій велетенський потенціал не заявив юний шведський атлет Арман Дюплантіс.
 
Стрибнувши на висоту 6,17 м і оновивши таким чином рекорд Лавіллені, Арман змусив фахівців прискіпливіше придивитися до своєї персони. Через тиждень в його активі був іще один рекордний стрибок «під дахом» — цього разу на 6,18 м.
 
Далі прогрес шведа, начебто, мав зупинитися через пандемію коронавірусу. Але він не збавляв обертів. І під час тотального карантину шведський талант не полишав думок про підкорення раніше нездоланного піку, що більше ніж чверть століття тому назвали на честь Бубки.
 
Не маючи в той час можливостей для повноцінного змагального процесу, Арман влаштовував онлайн-змагання зі своїми колегами, стрибаючи у висоту на задньому дворі свого дому.
 
При цьому Дюплантіс наголошував, що на задньому дворі він стрибає відтоді, коли на ньому були ще одягнені підгузки.
 
«Я хотів стати кращим серед кращих — побити світовий рекорд. Це те, до чого я прагнув з трьох років», — незадовго до історичної події говорив 20-річний швед.
 
Побити ж світовий рекорд Сергія Бубки на відкритому повітрі Дюплантісу вдалося минулого «уїк-енду» — під час етапу «Діамантової ліги» в Римі. Нехай і на порожньому стадіоні, але Арман узяв небувалу для змагань на відкритому повітрі висоту — на позначці 6,15 м.
 
«Нарешті я побив цей світовий рекорд. Я дуже хотів стрибнути 6,15 саме на відкритому повітрі, аби більше не було плутанини з рекордами. Тепер я володію кращими стрибками і в приміщенні, й під відкритим небом», — заявив Дюплантіс.
 
На неймовірне досягнення шведа одразу відреагував і Сергій Бубка, привітавши його з прекрасним результатом. «Вітаю Армана з тим, що він побив мій рекорд. Я щасливий за нього й за легку атлетику, адже у нас є така яскрава зірка на роки вперед. Бажаю йому нових висот», — написав Бубка в «Твіттері».