Кращим тенісистам України доводиться починати турніри «Великого шолома» з кваліфікації

22.09.2020
Кращим тенісистам України доводиться починати турніри «Великого шолома» з кваліфікації

Турнірний шлях ветерана українського тенісу Сергія Стаховського на цьогорічному «Ролан Гарросі» розпочинається з кваліфікації. (Фото з сайта btu.org.ua.)

Якщо цьогорічний Відкритий чемпіонат США з огляду на коронавірусні обмеження його організатори проводили без кваліфікаційного етапу, склавши сітку основного раунду на основі рейтингів ATP та WTA, то на перенесеному з червня на вересень «Ролан Гарросі» змагання проходитимуть за звичним регламентом.
 
 
За тиждень до початку матчів основного етапу на ґрунтових кортах Парижа вже розпочалися кваліфікаційні баталії, участь у яких беруть і двоє представників чоловічого тенісу України.
 
Нагадаємо, що в основній сітці «Ю-Ес оупен-2020» не було жодного українського тенісиста: їхні поточні рейтинги в табелі про ранги Асоціації тенісистів-професіоналів не дозволили їм зіграти в Нью-Йорку. Водночас Сергій Стаховський (181-ша ракетка планети) та Ілля Марченко (208) вирішили спробувати свої сили на ґрунтовому «шоломі».
 
«Організацію протиепідемічних заходів на «Ролан Гарросі» є за що критикувати — починаючи від тестів і закінчуючи чергами в ресторані — однак, думаю, краще так, ніж узагалі не грати», — зазначив Марченко.
 
Для другої ракетки України паризька кваліфікація буде взагалі першим за довгий час офіційним турніром. Коронавірусний карантин та операція на плечі на чотири місяці залишили Іллю поза кортом.
 
«У мене не було ігрової практики. А тут — такий важливий турнір. За таких умов, навіть якщо я на голову сильніший за свого суперника, безпосередньо в матчі все може вирівнятися», — так перед зустріччю першого кола відбору «РГ-2020» проти німця Янніка Мадена говорив Марченко.
 
Водночас Стаховському в суперники на старті кваліфікації жереб послав колумбійця Даніеля Галана. На десять років молодший за Стаха південноамериканець — 151-й номер рейтингу АТР — серйозний виклик для ветерана вітчизняного тенісу. Утім, без сумніву, свого останнього слова в професійному «Турі» Сергій ще не сказав.
 
Вочевидь iз серйозними намірами приїде до Парижа й краща тенісистка України Еліна Світоліна. Загалом, вона не приховувала, що після рестарту офіційного сезону цілеспрямовано готується до ґрунтового «шолома». 
 
На представницькому турнірі з серії «Прем’єр» у Римі після двох перемог над опонентками з Росії — Павлюченковою та Кузнецовою (7:6 (8:6), 6:4) — прима вітчизняного тенісу, що мала четвертий номер посіву, майже без боротьби програла чвертьфінальну дуель 19-й ракетці планети, чешці Маркеті Вондроушовій — 3:6, 0:6.
 
Оговтатися від невдачі та провести роботу над помилками у Світоліної ще є час — старт головних баталій на «Ролан Гарросі» запланований на 27 вересня.
 
Доля ж переможниці римського турніру вирішувалася в протистоянні другої та третьої ракеток планети — румунки Сімони Халеп та чешки Кароліни Плішкової відповіно. 
 
Напередодні долесного побачення рейтинг-фаворитка змагань Халеп заявила: «Добре, що у вирішальному матчі не буде Світоліної, котрій я вже двічі програвала фінал у Римі. Дуже хочеться виграти турнір, хоча розумію, як це не просто».