Москва знову зірвала обмін полоненими: намагаються протиснути вибори в ОРДЛО

17.09.2020
Москва знову зірвала обмін полоненими: намагаються протиснути вибори в ОРДЛО

Поки політики з’ясовують стосунки, солдати захищають Україну від ворога. (Фото з сайта slovoidilo.ua.)

Кремль продовжує тиск на Україну, намагаючись досягти своєї мети.
 
 
Цього разу предметом «торгу» з боку противника стали полонені та заручники.
 
 
Хоча напередодні, за словами очільника офісу президента, було досягнено домовленості про обмін.
 
 
Але представниця окупаційної влади Ніканорова озвучила, що обмін не відбудеться, поки не буде внесено зміни в постанову про проведення виборів до місцевих органів самоуправління.
 
Їм не подобається, що, згідно з тим рішенням, вибори в ОРДЛО не проводитимуться, поки не будуть виведені російські окупаційні війська.
 
Тобто в обмін на людей виставляються політичні вимоги. Суто терористичний сценарій. Згадаємо нещодавні погрози та ультамитуми Пушиліна — і отримуємо «картину маслом»: їм не потрібен мир. Завдання, яку намалював Кремль для ОРДЛО — бути інструментом політичного та військового тиску на Україну, — в квазіреспубліках виконують завзято. 
 
За минулі дві доби ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил лишається контрольованою. Проте зафіксовано 5 порушень збройними формуваннями Російської Федерації режиму припинення вогню.
 
Постріл у бік наших позицій із підствольного гранатомета стався поблизу Катеринівки, вогонь зі стрілецької зброї — біля населеного пункту Водяне.
 
На околицях населеного пункту Причепилівка ворог здійснив неприцільний постріл із підствольного гранатомета. А поряд із тимчасово окупованим населеним пунктом Калинове окупанти встановлювали інженерне обладнання позицій у бік наших підрозділів (що біля Попасної).
 
Неподалік населеного пункту Водяне виявлено проліт БПЛА противника із перетином лінії розмежування. Безпілотник був подавлений українськими засобами радіоелектронної боротьби. Це унеможливило його подальше застосування. 
 
На жаль, під час проведення інженерних робіт один український захисник підірвався на невідомому вибуховому пристрої поблизу Водяного. Воїн отримав поранення середнього ступеня важкості.
 
Також неподалік населеного пункту Шуми вiд вибуху гранати типу РГД-5, встановленої, імовірно, у вигляді розтяжки, отримали поранення двоє військовослужбовців. Усіх поранених було доставлено до лікувальних закладів, їхній стан — стабільний і задовільний.
 
Поряд із Новотошківським, загинув боєць. Відомо, що Ярослав Червінський 16 вересня 2020 року, перебуваючи в бліндажі, підірвався на гранаті, внаслідок чого отримав травму, несумісну з життям.
 
У штабі ООС повідомляють, що 29-річний боєць окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого загинув через необережне поводження з гранатою. 
 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

За даними звіту СММ ОБСЄ, опублікованого 15 вересня 2020 року, під час виконання спостережного польоту безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ зафіксував порушення з боку російсько-окупаційних військ на непідконтрольній урядові України території.
 
На Донеччині було задокументовано розташування озброєння за лініями відведення, але за межами виділених міс­ць зберігання. Зокрема, на полігоні поблизу Новоселівки виявлено сім танків (імовірно Т-72 — 5 одиниць, невстановленого типу — 2 одиниці) і три реактивні системи залпового вогню (БМ-21 «Град», 122 мм).
 
Окрім того, на навчальному полігоні поблизу Покровки зафіксовано три самохіднi гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм), десять танків (невстановленого типу) та три буксируванi гаубиці (імовірно, Д-30А «Жаба», 122 мм).
 
Українська сторона СЦКК наголошує, що зазначені факти чітко вказують на порушення Мінських домовленостей та досягнутих 22 липня 2020 року домовленостей щодо заходів із посилення режиму припинення вогню