Майже кожен четвертий житель Тернопільщини планує їхати за кордон на заробітки — опитування

17.09.2020
Результати недавнього опитування жителів Тернопільщини, що його провела  соціологічна група «Рейтинг», знову висвітлили одну з найбільших проблем регіону. 
 
26 відсотків (а це приблизно кожний четвертий) опитаних зазначили, що найближчим часом планують їхати на закордонні заробітки.
 
Можливостями знайти роботу, займатися підприємництвом i рівнем оплати праці в Україні переважна більшість респондентів, швидше, невдоволені. 
 
Оцінюючи фінансове становище власної сім’ї, 42 відсотки  зазначили, що воно погіршилося, 46 — що не змінилося (але це не означає, що воно людей раніше задовольняло), і лише 11 — відчули покращення.
 
Щодо оцінки економічної ситуації в Україні загалом, то  62 відсотки опитаних вважають, що впродовж останнього року вона погіршилася, 26 — не побачили жодних змін і лише 9 — відзначили покращення.
 
При цьому 30 відсотків очікують погіршення в майбутньому, майже третина вважає, що ситуація не зміниться, і тільки 23 — усе ще сподiваються на покращення у близькій перспективі.
 
Треба зазначити, що Тернопільська область протягом багатьох років постійно залишається в трійці регіонів із найнижчою середньою зарплатою. Тривалий час гостро стояла й проблема безробіття, однак її допомогли вирішити (не на користь держави, звичайно) закордонні заробітки.
 
Ще два роки тому кількість вакансій від роботодавців почала суттєво перевищувати кількість осіб, зареєстрованих у центрах зайнятості, однак у специфічному контексті.
 
Люди не хочуть працювати на ті зарплати, які їм пропонують місцеві роботодавці, бо, приміром, у сусідній Польщі навіть на найпростішій роботі можна заробити втричі більше, не кажучи вже про кваліфіковану працю за популярними робітничими спеціальностями.
 
В підсумку кількість тих, хто обирає закордонні заробітки, лише збільшується, а місцеві роботодавці починають усе гостріше відчувати дефіцит кадрів.