Баланс Лукашенка: Росія пообіцяла Білорусі кредит у 1,5 мільярда доларів

16.09.2020
Баланс Лукашенка: Росія пообіцяла Білорусі кредит у 1,5 мільярда доларів

Півтора мільярда — і ні цента більше...

Про державний кредит «браттям-слов’янам» заявив президент РФ Володимир Путін під час переговорів iз білоруським колегою Олександром Лукашенком, що тривали понад чотири з половиною години в Сочі.
 
 
«Сподіваюся, це відповідним чином позначиться й на фінансових ринках», — зауважив він, запропонувавши Лукашенку відновити товарообiг між державами на докризовому рівні.
 
 
«Що стосується наших економічних взаємин, Росія залишається найбільшим інвестором у білоруську економіку», — нагадав Путін. За його словами, понад 50 відсотків зовнішньої торгівлі Білорусі припадає на РФ. А ще у Білорусі працює майже дві тисячі підприємств із російським капіталом.
 
Тим часом тільки на 31 березня 2020 року зовнішній державний борг Білорусі за двосторонніми кредитами уряду Росії і російського ВЕБ становив 7,925 млрд доларів, нагадує принагідно РБК. Нинішнього року, згідно з бюджетом Білорусі, її виплати за боргом за кредитами РФ повинні скласти 1,25 млрд доларів.
 
Лукашенко подякував президенту РФ за підтримку в час після виборів: «Економіка понад усе. Ми завжди дотримуємося цієї лінії. Треба тісніше триматися з нашим старшим братом», — запопадливо заявив він.
 
За його словами, Путін продемонстрував, що «білоруські кордони — це кордони союзної держави, і нікому не дозволено там ховати зброю».

Маршируйте, якщо бажаєте...

Лукашенко також запевнив Путіна, що його країна живе звичайним життям. На зустрічі, яка транслювалася російським телебаченням, він заявив, що з посмішкою стежить за тим, що відбувається в його країні, подякувавши Путіну й іншим «причетним» за підтримку.
 
«В нас у суботу марш жінок і дівчат, у неділю — загальний марш. У суботу та неділю. У звичайні дні країна живе звичайним життям. Та й у суботу та неділю частину Мінська ми звільняємо, щоб люди могли, якщо у них є бажання, пройтися цією частиною. Але головне, і я це постійно говорю, не переходити межу», — переконує Лукашенко.
 
Володимир Путін за підсумками зустрічі назвав логічною і своєчасною пропозицію почати роботу по змінах у Конституції Білорусі. «Ми знаємо про вашу пропозицію почати роботу по Конституції.
 
Вважаю, це логічно, своєчасно, доцільно. Ви нашу позицію добре знаєте: ми за те, щоб білоруси самі, без усяких підказок і тиску ззовні, у спокійному режимі й діалозі між собою розібралися в ситуації і прийшли до спільного рішення, як вибудовувати свою роботу».
 
Назвавши події в Білорусі «уроком для всіх пострадянських республік», Лукашенко заявив, що з питань оборони у них iз Путіним протиріч немає. Та запевнив, що вже дав команду своєму міністру оборони і розраховує, що Путін вчинить аналогічно, аби країни спланували навчання на роки вперед. «Один з уроків нинішньої ситуації в Білорусі ми побачили. Ну навіщо брязкати гусеницями біля кордонів Союзної держави?» — прокоментував Лукашенко навчання НАТО в Литві.

В ізоляції

Володимир Путін став першим зарубіжним лідером, iз яким зустрівся Лукашенко після президентських виборів, що спричинили хвилю наймасовіших в історії країни протестів. Євросоюз і США підсумки виборів не визнали. Росія ж, навпаки, надає підтримку Олександру Лукашенку.
 
Лідер білоруської опозиції Світлана Тiхановська у понеділок перед початком переговорів Лукашенка і Путіна оприлюднила звернення до російського лідера.
 
«Я хочу нагадати Володимиру Путіну: що б ви не прийняли і про що б ви не домовилися під час зустрічі в Сочі — це не матиме законної сили. Всі договори, підписані з нелегітимним Лукашенком, будуть переглянуті новою владою. Тому що білоруський народ відмовив Лукашенку в довірі й підтримці на виборах», — заявила Світлана Тіхановська. Вона висловила жаль через те, що Москва воліє «вести діалог з узурпатором, а не з білоруським народом».
 
Однак ніяких договорів на зустрічі підписано не було. Сторони лише підтвердили прихильність договору про Союзну державу й Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).
 
Втім, по суті, Росія — єдина країна, яка надає зараз Лукашенку підтримку, причому не тільки на словах, а й на ділі, виділяючи Мінську кредит, коли білоруський лідер відчайдушно потребує економічної допомоги.
Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков розкрив підсумки переговорів російського і білоруського лідерів Володимира Путіна і Олександра Лукашенка.
 
«Домовилися продовжити роботу з підготовки чергового російсько-білоруського форуму регіонів. Є плани щодо проведення цього заходу наприкінці вересня», — сказав Пєсков.
 
За його словами, президенти окремо зупинилися на участі Білорусі у третьому етапі тестування російської антикоронавірусної вакцини «Супутник». Путін дав дані відповідні вказівки щодо підготовки першої партії поставок, призначених для Білорусі. Пєсков також розповів, що частина нового кредиту буде використана для рефінансування раніше наданих позикових коштів, і частина — це нові кошти. 
 
А ТИМ ЧАСОМ...
 
Верховна комісарка ООН із прав людини Мішель Бачелет закликала ретельно розслідувати застосування тортур силовими структурами Білорусі.
 
«Усі звинувачення в тортурах та інших зловживаннях силових структур, зважаючи на їхні масштаби та кількість, повинні бути задокументовані та розслідувані, щоб притягти зловмисників до суду», — заявила вона на відкритті засідання Ради з прав людини ООН у Женеві.
 
«47 держав-членів прийняли рішення провести термінові дебати щодо ситуації з правами людини в Білорусі 18 вересня 2020 року», — йдеться в заяві Ради. За проведення дебатів проголосували 25 країн, 20 країн утрималися, а дві висловилися проти.