Поїхати на квадратних колесах і вирушити у космос: у Києві відкриють перший музей науки

16.09.2020
У Києві цієї осені відкриють перший інтерактивний простір «Музей науки».  
 
У закладі можна буде покататися на велосипеді з квадратними колесами, вирушити в космічну подорож, побачити двометрову голограму та 60-кілограмовий кристал, скласти з атомів воду та сіль у доповненій реальності, дізнатися, як побудований організм людини. Загалом на відвідувачів чекає понад 120 інтерактивних експонатів та інсталяцій.
 
Над експозицією, що складається з семи блоків, працювали команди з України, Канади, США, Польщі та Швеції. Зокрема, там буде  представлена виставка «Дивна матерія» з канадського Онтаріо, одного з найвідоміших наукових і дослідних центрів світу.
 
Виставки «Великі винаходи», «Людина», «Акустика» та «Оптика» розроблено спеціально для українського «Музею науки» польською компанією Strong Interactions, команда якої працювала над створенням відомого Центру науки «Коперник» у Варшаві.
 
А один із ключових експонатів приїхав до Києва з Музею математики в Нью-Йорку. Це трицикл із квадратними колесами, таких у світі всього чотири.
 
«У Малій академії наук України навчаються понад 150 тисяч дітей з усієї України, — розповідає директор МАН України Оксен Лісовий. — За останні півтора року наші юні науковці вибороли 80 нагород у найбільших міжнародних наукових олімпіадах і конкурсах. Велика амбіція МАН України — виховати нову плеяду українських фахівців і повернути Україну на карту провідних наукових країн світу». 
 
Як зазначають розробники та організатори музею науки, інтерактивний простір — це ще один наш крок до популяризації науки в Україні. Частина експозиції буде мобільна і її легко зможуть переміщувати і таким чином показувати в різних куточках країни.  
 
Тому розробники планують експонувати виставку та винаходи не лише в столиці. Окрім цього, найближчим часом планується створити такі музеї і в інших містах України.
 
«Ми намагаємося, перш за все, зацікавити, оживити беземоційні терміни з підручників, перетворивши їх на об’єкти й інсталяції, показуємо, як формули та закони працюють у повсякденному житті. А всіх юних відвідувачів, які хочуть знати більше, одразу запрошуємо до тематичних гуртків на поглиблене вивчення тієї чи іншої науки», — прокоментував Оксен Лісовий. 
 
Концепцію проєкту організатори описують одним словом — «спектр». Спектр наук, відкриттів і вражень: від запуску блискавки в котушці Тесли та керування роборукою до можливості побачити власний голос, потрапити всередину гігантської мушлі та в дзеркальний тунель з оптичною ілюзією.
 
Окрема зона простору буде присвячена українським ученим. Найбільшим інтерактивним експонатом стане скляна стеля, яка змінює колір, коли відвідувачі вводять на планшетах правильні відповіді на питання зі сфери науки.
 
Символічно, що проєкт відкривається в ревіталізованому павільйоні «Наука» на ВДНГ. Побудований у 1958-му для проведення наукових виставок, сьогодні простір знову відчиняє свої двері всім, кому цікаво, як влаштований світ.
 
Під час карантину в просторі передбачено посилені заходи безпеки, рекомендовані МОЗ України, а саме: вхід у масках, обмеження кількості відвідувачів завдяки завчасному придбанню квитків із фіксованим часом, дезінфекція інтерактивних елементів експонатів й інших поверхонь.