Іншим — закон, «слугам» — усе: головне про корупційний скандал за участю Олександра Юрченка

16.09.2020
Іншим — закон, «слугам» — усе: головне про корупційний скандал за участю Олександра Юрченка

В Офісі генпрокурора не бачать підстав для оголошення підозри у хабарництві нардепу від монобільшості Олександру Юрченку.

Справжній корупційний скандал розгорівся під куполом Верховної Ради за півтора місяця до місцевих виборів.
 
 
«Слугу народу» Олександра Юрченка та його неофіційного помічника Івана Фіщенка НАБУ фактично викрило у хабарництві, а саме в лобізмі правок до законопроєкту за чималеньку винагороду — 200 тисяч доларів.
 
 
Фігурантів ще з липня «вели» детективи НАБУ, а у серпні було відкрито кримінальне провадження.
 
Минулого тижня Фіщенка було спіймано на гарячому, а Юрченко всіляко дистанціювався від нього: мовляв, то не мій помічник.
 
Чи вистачить сміливості у генпрокурорки Ірини Венедіктової, щоб підписати підозру своєму колишньому колезі по фракції «слуг»?
 
За неофіційними даними, Банкова чинить неабиякий тиск на Різницьку в цьому питанні, бо президенту Зеленському (поінформованому в обставини справи) такий негатив щодо партії «Слуга народу» перед місцевими виборами не потрібен. Утім НАБУ не відступає і наводить нові докази корумпованості «слуги». 

«Він не з нашої пісочниці!»

Наразі фракція «слуг» звично «гасить пожежу» з відра, а не з брандспойта: замість того, щоб показово покарати «паршиву вівцю» (мовляв, у нас закон для всіх) і віддати його в руки слідства, монобільшість вирішила тимчасово вивести Юрченка з фракції на час слідства. 
 
Зокрема, глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що депутат Олександр Юрченко виявив бажання вийти з фракції та партії на час розслідування справи про отримання хабара (за лобіювання законопроєкту, пов’язаного з побутовими відходами), який начебто призначався для нього. 
 
«Він каже, що він повністю невинний і буде доводити свою невинуватість у всіх інстанціях. Але, щоб не кидати тінь на фракцію чи партію, він вийде тимчасово з партії та фракції та доведе свою невинуватість. І якщо все нормально, то ми його із задоволенням приймемо назад», — пояснює Арахамія. 
 
І додає, що особа, яка підозрюється в отриманні хабара, який начебто був для Юрченка, офіційно не працює помічником нардепа: «Це не помічник. Зокрема, він офіційно ніде не оформлений, на громадських засадах чи офіційно працевлаштований. Як кажуть слідчі НАБУ, бо ми не маємо доступу до справи, довірена особа».
 
                                               Олександр Юрченко (в центрі) 
 
 
Одним із перших про корупційний скандал Юрченка повідомив колишній «слуга» Гео Лерос. За його даними, наприкінці минулого тижня НАБУ затримало помічника обранця Олександра Юрченка через хабар. Йому оголосили підозру, проте не арештували через суд.
 
Неофіційні джерела вказують, що викриття на хабарі вказаної особи стало результатом спецоперації НАБУ, в межах якої відстежували дії кількох членів комітету.
 
При цьому пан Юрченко є головою підкомітету ВР з питань поводження з побутовими відходами Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.
 
«Помічник депутата взяв перші 13 тисяч із 200 тисяч доларів, які передбачались нардепу Юрченку за законопроєкт, пов’язаний із побутовими відходами. НАБУ «вело» нардепа не один місяць, назбирало достатньо доказів, але Венедіктова не здає свого нардепа та блокує по ньому санкцію», — стверджує депутат Лерос. 
 
За його словами, президенту Зеленському стало відомо про це в той же день, але «в його команді хабарників ловити не можна, тому він зараз робить усе можливе, щоб «порішати» цю справу, і, як завжди, в його офісі працює «режим тиші» щодо корупції».

Сиділи в ресторані, говорили про сміття

Пізніше деталі розповів, посилаючись на власні джерела у правоохоронних органах, журналіст Юрій Бутусов. За його даними, ще 9 липня 2020 року свідок у справі — такий собі В. Демченко — зустрівся з Іваном Фіщенком, помічником народного депутата Олександра Юрченка, в ресторані «Веранда на Дніпрі». 
 
Пан Демченко назвався представником іноземної компанії, яка займається переробкою твердих побутових відходів. Він сказав, що для успішних інвестицій та споруди сміттєпереробного заводу його компанія зацікавлена у внесенні змін до законодавства України та в отриманні «зеленого тарифу» (тобто пільгової гарантованої оплати) на продаж електроенергії для підприємств, зайнятих переробкою сміття.
 
Уже 27 липня Фіщенко організував зустріч Демченка з самим Юрченком, на якій нардеп погодився внести в законопроєкт необхідні правки, але «на певних умовах, які представник іноземної компанії має обговорювати з його помічником». Невдовзі, 2 серпня, Фіщенко повідомив Демченку зі свого номера в месенджері про те, що він повинен передати йому 13 тисяч доларів за внесення згаданих правок. 
 
«Наступного дня, 3 серпня, Демченко повідомив Фіщенку, що його компанія згодна з передачею хабара і просить підтвердити факт внесення правок до законопроєкту. Через кілька годин Фіщенко вислав підтвердження з апарату Верховної Ради — передані Демченком правки внесені в законопроєкт. Юрченко зареєстрував правки від себе особисто в законопроєкт № 2207-1 «Про управління відходами» від 4.06.2020», — повідомили джерела журналіста Бутусова.
 
За їхніми даними, 6 серпня генеральний прокурор Ірина Венедіктова відкрила кримінальне провадження №42020000000001458.Таким чином, документування НАБУ народного депутата стало законним.
Нова зустріч Фіщенка і Демченка зафіксована 7 серпня. Тоді помічник «слуги народу» отримав 13 тисяч доларів.
 
Журналіст також повідомив: «20 серпня Юрченко, Фіщенко і Демченко провели нову зустріч. На ній обговорювалося питання про підтримку комітетом представлених депутатом правок. Голоси на записах обговорюють, що за підтримку комітету треба передати 200 тисяч доларів! Голос, дуже схожий на голос Юрченка, розповідає механізм голосування комітету і фракції «Слуга народу» за такі «комерційні» правки».
 
Юрій Бутусов вважає, що в такому випадку в справі можуть прозвучати значно гучнішi імена. Однак передача 200 тисяч доларів не відбулася. Спілкування депутата Юрченка з Демченком було згорнуто — з невідомої поки причини. «Цілком iмовірно, що стався витік інформації», — припускає журналіст Бутусов.
 
Він не виключає, що НАБУ могло фіксувати переговори Юрченка з його колегами по фракції. І наголошує, що затримання Юрченка можливе тільки з санкції генпрокурорки Венедіктової, яка повернулася з відрядження 14 вересня.

Венедіктова на роздоріжжі 

За даними Бутусова, в НАБУ не вважають саму Венедіктову джерелом витоку інформації, оскільки завдяки її санкції відбулося документування передачі хабаря 7 серпня. Як мінімум, це рішення генпрокурорка ухвалила незалежно. Тож НАБУ сподівається, що Венедіктова витримає тиск офісу президента.
 
«Офіс президента і сам Володимир Зеленський у повному обсязі проінформовані Генпрокуратурою про справу. Однак поки ні президент, ні офіс жодних заяв не зробили. Навіть фракції не повідомили деталі справи. Судячи з мовчання, ОП виступає проти публікації відомостей про корупцію «слуги народу» перед виборами. Втім у разі великого резонансу упиратися ніхто не буде», — зазначає Бутусов.
 
Водночас, за даними джерел журналіста, офіс президента потужно тисне на Венедіктову, щоб не допустити підписання підозри Юрченку з яких-небудь формальних причин. 
 
І цей тиск, судячи з усього, таки виявився ефективним: вже вчора, виступаючи перед народними депутами в Раді й відповідаючи на їхні запитання (в тому числі й щодо Юрченка), очільниця офісу генпрокурора заявила, що... наразі немає підстав для оголошення підозри нардепові від «Слуги народу» Олександру Юрченку у справі про отримання хабара, який начебто призначався для нього. 
 
«Чи можна порушувати питання про обвинувачення нардепа за встановленими вищевказаними фактами на сьогоднішньому етапі слідства? На мою думку, без встановленого факту використання службового становища для одержання неправомірної вигоди, факту одержання неправомірної вигоди повідомити будь-кому про вчинення такого службового злочину неможливо. А матеріали, які мені сьогодні надали, не містять таких відомостей», — наголосила Ірина Венедіктова.
 
За її словами, наразі єдиною фактичною обставиною, відомою їй, яку можна назвати доведеною, є «факт обговорення внесення змін до законодавства, прийняття підготовлених заявником пропозицій у закон, обіцянка нардепа передати їх на опрацювання юристам».
 
Але, от біда, на думку генпрокурорки, цього для оголошення підозри Юрченку недостатньо. Мовляв, лист від керівництва НАБУ і чернетку підозри вона отримала о 17:20 14 вересня, але серед цих документів не було матеріалів кримінального провадження.
 
Очільниця Різницької каже, що прокурори САП і вона особисто готові вивчити матеріали кримінального провадження, опрацювати їх і, «якщо буде достатньо підстав, повідомити про підозру», то вона це зробить, бо нібито має «сміливість приймати відповідальні рішення». А до того, підкреслила генпрокурорка, вона «не дозволить необґрунтованих випадів до Верховної Ради». 

НАБУ чекає на автограф генпрокурорки

Утім НАБУ не планує «вмикати задню» і одразу після полум’яного виступу пані Венедіктової під куполом Ради вчора ж опублікувало відеоматеріали щодо передачі частини хабара «слузі» Олександру Юрченку та його спільникам. Тим самим бюро підтвердило дані, які раніше навели нардеп Гео Лерос і журналіст Юрій Бутусов. 
 
«У середині серпня детектив «під прикриттям» передав першу частину неправомірної вигоди посереднику. 26-27 серпня співучасники планували отримати ще одну частину коштів. За обставин, які зараз з’ясовує слідство, Національне бюро було вимушене припинити подальше виконання спеціального завдання. Зокрема, у межах операції детектив «під прикриттям» познайомився з одним із учасників угруповання і «замовив» у нього зміни у законодавстві України щодо переробки твердих побутових відходів», — повідомляє Національне антикорупційне бюро. 
 
У бюро додають, що посередник познайомив детектива з Юрченком, який «попросив надати йому хабар 13 тисяч доларів за внесення пропозицій до законопроєкту та в подальшому 200 тисяч доларів для підкупу народних депутатів-членів комітету.
 
За даними НАБУ, в середині серпня детектив передав першу частину хабара. Ще один транш був 26-27 серпня. Тож у НАБУ зазначають, що зібрали докази про злочини нардепа за ст. 368 КК та ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 369 ККУ, але не можуть вручити підозри Юрченку без підпису генпрокурорки Ірини Венедіктової.
 
10 вересня детективи прибули в офіс Венедіктової, щоб внести відомості у ЄРДР і підписати дозвіл про проведення слідчих дій щодо Юрченка. Також вони надали проєкт повідомлення про підозру, довідку про зібрані докази та матеріали кримінального провадження.
 
Але після шести годин (!) в офісі Венедіктової керівник департаменту ОГП повідомив, що «не вбачає достатніх підстав для доповіді Генеральному прокурору про необхідність внесення відомостей щодо можливого вчинення кримінального правопорушення народним депутатом до ЄРДР».
 
Навіть після наради за участі Венедіктової рішення про підозру та внесення відомостей до ЄРДР так і не прийняли. 10 і 11 вересня Нацбюро скерувало Венедіктовій проєкт підозри щодо Юрченка, але станом на 15 вересня колишня нардепка «Слуги народу» на листи НАБУ не відповіла та підозри Юрченку не підписала.