Єдиний день голосування в Росії: результати обіцяють впродовж тижня

15.09.2020
Єдиний день голосування в Росії: результати обіцяють впродовж тижня

Нинішні місцеві вибори в Росфедерації проводять умовно на виду, за звичкою доводячи «відкритість» до абсурду, в якому жодні цивілізовані правила не спрацьовують.

У Росії 13 вересня відбувся єдиний день голосування на регіональних та місцевих виборах. Це останні регіональні вибори перед парламентськими виборами 2021 року, і влада перевірить на них нещодавно створені невеликі партії.
 
Єдиний день голосування відбувся у 83 iз 85 суб’єктів Росфедерації. Виборці мали визначити майбутніх губернаторів і депутатів місцевих парламентів. У 22 регіональних столицях точилася ще й боротьба за представництво у міськрадах. За підсумками цих виборів на понад 56 тисячах виборчих дільницях розподілять 7,8 тисячі мандатів.
 
Спостерігачі зазначають, що ці вибори, перші після оновлення Конституції, стали перевіркою не тільки для партії влади «Єдина Росія», а й для стратегії «розумного голосування», запропонованої російським опозиціонером Олексієм Навальним. Сам він після отруєння досі перебуває в берлінській лікарні.
 
На цьому тлі політологи також зацiкавлено стежать за результатами в Хабаровську, де напередодні відбулася чергова неузгоджена акція на підтримку арештованого колишнього очільника краю Сергія Фургала: учасники мітингів виступають проти втручання центральної влади в розгляд його справи. З початку липня у Хабаровському краї суд розглянув по ній 160 матеріалів, заарештовано 23 людини у зв’язку з проведенням несанкціонованих демонстрацій.
 
Вибори відбувалися в умовах пандемії коронавірусу, під час якої влада змінила виборче законодавство. Після голосування за зміни до російської конституції, яке тривало цілий тиждень, Центральна виборча комісія запропонувала залишити частину практики, що застосовується на національних виборах. Це насамперед дострокове голосування, яке тривало два дні на поточних регіональних виборах — з 11 вересня.
 
Другою новинкою, запровадженою під час пандемії, є можливість голосувати поза дільницями, офіційно — через епідемічну ситуацію та з метою уникнення скупчення виборців. Регламент дозволяє голосувати поза приміщеннями для голосування. ЗМІ назвали таку практику «голосування на лавках і пеньках». Під час голосування за конституцію були задокументовані факти, коли люди заповнювали виборчі картки в імпровізованих пунктах — у дворах і навіть у багажниках автомобілів.
 
Триденне голосування, розширене голосування вдома та голосування на робочому місці — це зміни, які не подобаються незалежним спостерігачам. Рух «Голос», який контролює вибори в Росії, вважає, що такі методи збільшують можливості маніпуляцій. Існує ризик тиску на працівників державних підприємств. Голосування впродовж трьох днів ускладнює роботу спостерігачів, особливо незалежних. За таких умов для моніторингу голосування потрібно більше людей. Однак голова Центральної виборчої комісії (ЦВК) Елла Памфілова запевнила, що комісія надала безпрецедентну можливість спостерігати за голосуванням.
 
Недільні вибори також привертають увагу участю невеликих нещодавно створених політичних партій. Сюди входять партія «За правду», створена письменником Захаром Прилєпіним, права ліберальна партія, сформована керівником косметичної компанії Faberlic Олексієм Нечаєвим. Є чимало міркувань, що влада таким чином готується до парламентських виборів. Згідно з цими думками, мета правлячої «Єдиної Росії» — отримати додаткові місця в Державній думі завдяки новим партіям, які братимуть участь у виборах, але не перетнуть 5-відсоткового порогу.
 
У перший день нинішніх регіональних виборів рух «Голос» зафіксував 586 повідомлень про можливі порушення. При цьому глава ЦВК Росії Елла Памфілова заявила, що в перший день було зафіксовано всього чотири серйозні порушення, і наголосила, що, з урахуванням масштабів кампанії, «це дуже невелика кількість порушень».
 
Результати голосування по регіонах почнуть з’являтися упродовж тижня, і з реакції на них місцевих виборців можна буде зрозуміти, наскільки оптимізм глави ЦВК відповідає дійсній ситуації на місцях.