У неділю понад 150 тисяч білорусів протестували, а в понеділок Лукашенко поїхав до Путіна

15.09.2020
У неділю понад 150 тисяч білорусів протестували, а в понеділок Лукашенко поїхав до Путіна

Білоруси знаходять для протесту все нові й нові способи.

Білоруські і російські військові на тлі політичної кризи розпочали спільні тактичні навчання.
 
 
Міноборони гібридного агресора вже відправило на навчання з лицемірною назвою «Слов’янське братерство» своїх військових.
 
 
Військові маневри відбуваються з 14 по 25 вересня на білоруському полігоні «Брестський».
 
 
Пресслужба Мін­оборони РФ уточнила, що загалом у навчаннях буде задіяно 300 російських військовослужбовців та 71 одиниця бойової та спеціальної техніки.
 
Під час маневрів десантники двох країн відпрацюють взаємодію і злагодженість при виконанні тактичних завдань.
 
Навчання «Слов’янське братерство» проходять щорічно на територіях країн-учасниць. У 2019 році маневри проходили в Сербії. Але перед теперішніми навчаннями міністр оборони цієї країни Александар Вулін повідомив, що Сербія у найближчі півроку не братиме участі в міжнародних військових навчаннях, у тому числі по лінії ОДКБ.
 
Начальник пресслужби Міноборони Білорусі Ігор Гремешкевич каже, що в міністер­стві не отримували від сербської сторони інформації про відмову брати участь у навчаннях.
 
Незалежні російські коментатори застерігали, щоби Москва не висилала в Білорусь військових у ситуації, коли в країні тривають антиурядові протести: саме політично-суспільна ситуація стала приводом відмови Сербії від участі у маневрах «Славянское братство 2020», зазначили вони.
 
Російсько-білоруські навчання проходитимуть на полігоні неподалік міста Брест, що біля білорусько-польського кордону. Раніше Олександр Лукашенко перекинув білоруських військових до Гродненської області, яка межує з Польщею та Литвою, пояснивши це загрозою від НАТО.
 
На переконання незалежних російських коментаторів, гра режимів Володимира Путіна та Олександра Лукашенка становить щораз більшу загрозу для миру і безпеки в Європі.
 
Тим часом Україна на час навчань посилює заходи безпеки на кордоні з Білоруссю. Зокрема, до охорони залучили додаткові резерви, в тому числі підрозділи «ДОЗОРу» та Кінологічного навчального центру.
 
Повітряний моніторинг постійно забезпечується силами прикордонної авіації та за допомогою безпілотних літальних апаратів, а на водних ділянках кордону додатково застосовуються катери Safe Boat 27, йдеться у повідомленні Держприкордонслужби України, оприлюдненому 13 вересня.
 
А останньої неділі, 13 вересня, в Мінську відбувся черговий, уже п’ятий, несанкціонований білоруською владою антипрезидентський мітинг, кількість учасників якого перевищила 150 тисяч.
 
Ініціатори недільної акції під назвою «Марш Героїв» у Мінську змінили традиційну тактику: замість акції перед стелою і палацом президента люди висунулися до постійної резиденції Лукашенка, що в селищі Дрозди, приблизно за 3 кілометри від Мінська.
 
Опозиціонери розділилися на кілька колон і рухалися до резиденції з різних напрямків. Серед протестувальникiв були люди з дітьми, в тому числі й у вiзочках. Волонтери роздавали учасникам акції воду і їжу.
 
Влада також змінила тактику: у центрі міста закрили станції метро. Як повідомила пресслужба мінського метрополітену, на вхід і вихід пасажирів зачинені сім станцій у центрі столиці, потяги йдуть там без зупинки.
 
Крім того, оператори мобільного зв’язку А1 та МТС повідомили, що обмежать пропускну здатність: «Відповідно до розпоря­дження уповноважених державних органів, 13 вересня в Мінську знижено пропускну здатність мобільного інтернету», — йшлося в повідомленні від А1.
 
Перед цим у центр Мінська ввели військових i бронетехніку, якими посилили вже присутню там міліцію. Силовики оточили міську резиденцію президента Лукашенка. Навколо резиденції також розмістили колючий дріт.
 
Силовики також змінили тактику: замість затримань на марші протесту вони ще зранку почали затримувати дрібні групи і окремих громадян у мікрорайонах Мінська, щоб не допустити їх участі в акції.
 
Проте вже в першій колоні, за попередніми підрахунками, зібралося близько 100 тисяч людей, і вона була розтягнута на декілька кілометрів. Затримань у колоні учасників маршу не здійснювали.
 
За даними порталу TUT.BY, акції в неділю також відбувалися у Вітебську, Гродно, Могильові, Гомелі, Бресті, Новополоцьку, Барановичах, Волковиську, Новогрудку, Бобруйську і Ліді. В Солігорську затримали представника страйккому «Білоруськалій» Романа Леончика. Він, імовірно, перебуває в Солігорському РВВС. У Бресті для розгону учасників протесту застосували водомет.
 
13 вересня, щойно акція почалася, МВС повідомило: «У різних районах столиці затримано близько 250 людей. Усі вони використовували прапори та іншу символіку, не зареєстровану у встановленому порядку, та плакати різного змісту, у тому числі образливого». Надвечір неділі на своєму телеграм-каналі це відомство відзвітувало про понад 400 затриманих.
 
У вихідні у Польщі та інших країнах відбулася акція солідарності з Білоруссю #LightForBelarus («Світло для Білорусі»). 12 і 13 вересня ввечері фасади окремих будівель інституцій культури та громадських об’єктів підсвічувалися біло-червоно-білими кольорами. Акція #LightForBelarus — символічний жест солідарності з Білоруссю.
 
А 14 вересня Олександр Лукашенко здійснив раніше анонсований візит до Росії для переговорів iз президентом РФ Володимиром Путіним. Але візит відбувся не до Москви, де передбачалися акції російської опозиції та білоруської діаспори, а до Сочі, де можливі протести легко попередити.
 
Це перша закордонна поїздка Лукашенка після президентських виборів. Раніше прессекретар президента Росії заявив, що пресконференції та підписання документів не планують. У ході візиту порушуватимуть питання торгово-економічного співробітництва та інтеграції у рамках Союзної держави.