Інспекція окупантами, кажете? Росія продовжує нарощувати озброєння та техніку поблизу лінії зіткнення

15.09.2020
Минулий тиждень закінчився скасуванням спроби спільної інспекції представниками ОБСЄ та російських окупаційних військ позицій нашої армії біля населеного пункту Шуми.
 
 
Буквально за кілька годин до визначеного часу рішення було скасоване повідомленням з офісу президента.
 
 
За офіційною версією, основною причиною рішення стало висування окупантами нових неприйнятних вимог. Втім, із великою часткою ймовірності можна сказати, що хвиля обурення з боку громадянського суспільства мала чи не більшу вагу.
 
Також не виключено, що вiдіграло роль і попередження морських піхотинців, на чиї позиції планували заїхати «інспектори», про «неможливість гарантувати їм безпеку» під час «візиту».
 
Отже, чергова спроба російських окупантів продавити свої «хотєлки», наразі провалилася. Проте чи надовго? (До речі, ввечері 11 вересня противник таки здійснив обстріл наших позицій. Дякувати богу, всі залишилися цілі й неушкоджені).
 
Наразі чітко окреслилися наміри Кремля повернутися до старого сценарію —  всіма можливими інструментами надати статусність квазіреспублікам, щоб перевести військову ситуацію в формат «громадянського конфлікту» та мати підстави вимагати скасування економічних санкцій для себе й таки впихнути спотворені утворення в тіло України.
 
Ці питання порушували на зустрічі радників у процесі підготовки Нормандської зустрічі.
 
Повідомлення керівника офісу президента про досягнуті на зустрічі результати не дали жодної нової інформації. За словами Єрмака, зустріч готується, обмін планується, режим тиші домовлено тримати. 
 
Тим часом головнокомандувач Збройними силами генерал Хомчак захворів на COVID і перебуває в госпіталі. По факту (та й відповідно до існуючої правової бази) ситуацією на фронті рулить командувач ООС Кравченко. 
 
Згідно зi звітами штабу ООС, фіксуються поодинокі вогневі провокації. За даними звіту СММ ОБСЄ, опублікованого 11 вересня 2020 року, безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ зафіксував на окупованій території низку порушень iз боку російсько-окупаційних військ.
 
Так, помічено озброєння, розташоване з порушенням лінії відведення: на полігоні поблизу населеного пункту Тернове Донецької області встановлено наявність чотирьох самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), а на полігоні неподалік Бугаївки на Луганщині — шістнадцяти самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм) і дванадцяти буксируваних гаубиць (Д-30А «Жаба», 122 мм).
 
Також зафіксовано озброєння, розміщене за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання: на полігоні поблизу Бугаївки — десять танків (типу Т-64) та тринадцять зенітних ракетних комплексів (9К35 «Стріла-10»); на полігоні неподалік Тернового — двадцять три танки (Т-64 — 12 одиниці, Т-72 — 11 одиниці).
 
Збройні формування РФ і надалі нарощують озброєння та військову техніку поблизу лінії зіткнення. Українська сторона СЦКК наголошує, що наведені факти чітко вказують на порушення Мінських угод та досягнутих 22.07.2020 року домовленостей щодо заходів із посилення режиму припинення вогню. 
 

«КРИМНАШ»

А на анексованому українському півострові російські правоохоронні органи продовжують порушувати кримінальні справи проти кримчан за ухилення від військової служби.
 
За інформацією Кримської правозахисної групи, упродовж серпня 2020 року проти жителів півострова за ухилення від служби в армії Росії порушили п’ять нових кримінальних справ та винесли вісім вироків. У деяких із них є паспорти громадян України, однак російська влада відмовляється визнати їхнє право не служити в армії іноземної держави.
 
Люди не можуть відкрито заявити в суді, що не визнають анексію Криму, бо в такому випадку їм загрожує набагато суворiше звинувачення — у підриві територіальної цілісності Російської Федерації.
 
Кримчан примушують відмовитись від українського громадянства — це теж є порушенням міжнародного права. Всього з початку анексії та окупації Криму Кримська правозахисна група зафіксувала 130 кримінальних справ за ухилення від служби у збройних силах Росії, які передано на розгляд у російські суди Криму. За 121 iз них уже винесено вироки, ще дев’ять перебувають на стадії розгляду.