Затримання СБУ ватажка ІДІЛ у Києві: що готував для України терорист

11.09.2020
Столиця України вже давно приваблює до себе не лише численних туристів, а й багатьох одіозних персонажів на кшталт «злодіїв у законі».
 
Як виявилося, гостюють у нас і представники терористичних організацій далеких азійських країн.
 
Пресслужба СБУ оприлюднила приголомшливу новину: «У столиці Служба безпеки України затримала одного з керівників міжнародної терористичної організації «Ісламська держава», якого розшукує «Інтерпол».
 
За отриманими українською спецслужбою даними, злочинець є вихідцем з однієї з пострадянських країн і входить до керівних ланок терористів.
 
Встановлено, що свого часу затриманий був заступником відомого ісламіста Ахмеда Чатаєва, якого підозрюють у організації теракту в міжнародному аеропорту Ататюрк у 2016 році. Іноземець брав участь у бойових діях на території Сирії та Іраку, займався підбором і підготовкою бойовиків, організацією терактів.»
 
Ще у 2018 році терорист за підробленими документами незаконно прибув в Україну. У Київській області він створив злочинне угруповання, до якого входили вихідці з країн Центральної Азії.
 
За оперативною інформацією, у цей період він продовжував здійснювати координацію осередків ІДІЛ за кордоном.
 
В СБУ також додали, що попередньо його арештовано на 40 діб і розпочато процедуру екстрадиційної перевірки. СБУ також перевіряє можливу причетність міжнародного злочинця і учасників очоленого ним злочинного угруповання до підготовки терористичних актів на території України.
 
Нагадаємо, Ісламська держава, яка до червня 2014 року іменувалася Ісламська держава Іраку та Леванту (ІДІЛ) — невизнана мусульманська терористична держава, у якій запроваджено з червня 2014 року халіфат, а також міжнародна терористична, мілітаристська група напрямку салафітський джихадизм.
 
На березень 2015 р. вона мала контроль над територією із населенням 10 млн чоловік в Іраку і Сирії, і номінальний контроль над маленькими областями Лівії, Нігерії і провінції Нангархар у східному Афганістані.
 
Група також діє або має філії в інших частинах світу, у тому числі в Південній Азії. Безпосередня попередниця ІДІЛ — організація «Ісламська держава Ірак», створена у 2006 році в Іраку шляхом злиття одинадцяти радикальних ісламістських угруповань на чолі з місцевим підрозділом «Аль-Каїди».