Коронавірус не у грі: клуби прем’єр-ліги пропонують відмовитися від переносу матчів

11.09.2020
Коронавірус не у грі: клуби прем’єр-ліги пропонують відмовитися від переносу матчів

Новий сезон в українській прем’єр-лізі розпочався на порожніх стадіонах. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Останнім часом усе частіше чиновники урядів Західної Європи роблять заяви, що використовувати норми жорсткого карантину під час наступних хвиль коронавірусної інфекції у своїх країнах вони не будуть.
 
Днями подібну заяву зробив і міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, зазначивши, що українська влада не планує повертати країну до жорсткого карантину.
 
 
Тож можна припустити, що в разі другого піку коронавірусної інфекції у світі повторно закривати спорт на карантин ніхто не буде.
 
Натомість в українському спорті й досі використовують «учорашні» методи стримування інфекції, вдаючись до переносів на невизначений час матчів футбольних команд, окремі гравці котрих здали позитивні ПЛР-тести на коронавірус.
 
Пригадується, як, анонсуючи поновлення чемпіонату України-2019/2020, президент УАФ Андрій Павелко говорив, що кілька позитивних ПЛР-тестів не заважатимуть команді грати турнір.
 
Утім на ділі доводиться бачити дещо іншу картину. Так, через коронавірус не один матч перенесли наприкінці минулого сезону.
 
Заважає він повноцінному футбольному життю й на старті нових змагань. Через нього не відбувся матчу стартового туру УПЛ між «Минаєм» та «Львовом», за таких же причин перенесли й поєдинок другого туру за участі «Шахтаря» та «Руху».
 
При цьому президент «рухівців» Григорій Козловський, у команді котрого й виявили кілька випадків коронавірусної інфекції, заявив, що надалі не варто через вірус переносити офіційні матчі.
«Так чемпіонат ми ніколи не дограємо. Тому потрібно знайти рішення, яке б дозволило обходитися без переносів. Тобто грати тими складами, що є.
 
Адже у нас є команди, яким потрібно грати в єврокубках; маємо збірну, словом, є графік. Не можна постійно переносити матчі, бо так сезон триватиме вічно», — сказав у коментарі каналу «Футбол» Григорій Козловський.
 
При цьому власника «Руху» підтримали й інші клуби. Наставник «Маріуполя» Остап Маркевич, очільник «Олександрії» Володимир Шаран та головний тренер «Олімпіка» Ігор Климовський запропонували внести зміни до регламенту УПЛ, які б дозволили командам відмовлятися від переносів у разі виявлення у їхніх гравців коронавірусу.
 
Приміром, Володимир Шаран вважає, що в цьому питанні потрібно використовувати досвід Європи, де поодинокі епізоди коронавірусної інфекції не заважають команді за розкладом проводити свої матчі.
 
Яскравий тому приклад — вчасно проведений чвертьфінал попереднього розіграшу Ліги чемпіонів між «Лейпцигом» та «Атлетико», попри те, що напередодні поєдинку кілька футболістів іспанського клубу отримали позитивні ПЛР-тести на коронавірус.
 
А своєрідним винятком для переносу матчу, на думку Климовського, може бути хіба що масове інфікування футболістів із однієї команди, хоча й у цьому випадку, за свідченням президента «Руху», можна знайти заміну гравцям — у клубному резерві.
 
Словом, в українському футболі роблять спроби відмовитися від жорстких обмежень, які діяли в недалекому минулому. Ще один приклад — продаж квитків на матч другого туру елітного ЧУ між «Минаєм» та «Олександрією», котрий відбудеться 13 вересня на стадіоні «Авангард» в Ужгороді.
 
Дозволивши глядачам як експеримент потрапити на матчі «плей-оф» за місце в Лізі Європи, в подальшому вітчизняні чиновники так і не наважилися відкрити двері стадіонів для футбольних шанувальників по всій Україні. Хоча ужгородська історія, де регіональна влада не заперечувала проти допуску на арену 25% глядачів від її загальної місткості, можна вважати першою ластівкою позитивних змін.
 
«Звертаємо увагу, що глядачів на дозволені місця пускатимуть із зобов’язанням дотримуватися вимог карантинного режиму та протиепідемічних заходів. Між фанатами має зберігатись дистанція, а вхід на стадіон буде дозволений лише в масках», — йдеться у повідомленні на офіційному сайті «Минаю».
 
Ми не проти того, аби глядачі почали з’являтися на трибунах. Просто питання їх допуску клуби повинні погодити з місцевими комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки та 
надзвичайних ситуацій», — наголошує виконавчий директор УПЛ Євген Дикий. 
 
Подейкують, що з глядачами може відбутися й ще один матч другого туру ЧУ — між «Колосом» i «Львовом». Принаймні власники ковалівського клубу намагаються зробити все, аби вже з перших матчів на новенькому стадіоні їхня команда мала підтримку своїх фанів.