Коронавірус: у МОК переконані, що ще одного переносу літніх Ігор-2020 не буде

09.09.2020
Коронавірус: у МОК переконані, що ще одного переносу літніх Ігор-2020 не буде

Токіо і його олімпійська інфраструктура перебувають в очікуванні відкладеного старту літніх Ігор. (Фото з сайта usatoday.com.)

Перенесення літніх Ігор у Токіо на 2021 рік — факт унікальний, оскільки подібних рішень в історії олімпійського руху ніколи раніше не ухвалювали.
 
 
Утім коронавірус не залишив організаторам особливого вибору.
 
 
Хоча найгіршого сценарію, котрий передбачав відміну проведення змагань, японцям усе ж вдалося уникнути.
 
При цьому днями в Міжнародному олімпійському комітеті заявили, що ще одного переносу Ігор-2020 не буде, й наступного року токійська Олімпіада відбудеться за будь-яких умов — незалежно від ситуації з коронавірусом у світі.
 
«Олімпійські ігри розпочнуться 23 липня 2021 року. Олімпіада пройде з COVID-19 або без нього. Зараз завдання організаторів — розглянути всі можливі контрзаходи, які посприяють безпечному проведенню Ігор. Деякі країни контролюють ситуацію з COVID-19, деякі — ні. Загалом має приїхати 206 збірних. Японії належить вирішити серйозну задачу», — зазначив віцепрезидент МОК Джон Коутс.
 
Власне, варіант з іще однією затримкою Ігор їхні організатори та МОК узагалі не розглядають.
 
«Ви не можете безкінечно оплачувати роботу тисяч членів організаційного комітету. Як і постійно змінювати весь змагальний розклад усієї олімпійської спільноти», — пояснив очільник МОК Томас Бах.
 
Готуючись до Ігор-2020, на облаштування необхідної інфраструктури приймаюча сторона витратила значну суму грошей. В очікуванні стартів олімпійський бюджет Токіо лише зростатиме. Як свідчать дані японського уряду, додаткові витрати становитимуть близько 600 мільйонів доларів.
 
Додаткова стаття видатків — забезпечення епідемічної безпеки всіх учасників майбутніх Ігор. Нині в Японії працюють над тим, яким чином організувати процедуру в’їзду на територію Японії тисяч олімпійців із різних країн світу. Також досі не вирішено, чи зможуть уболівальники потрапити на трибуни спортивних арен.
 
Нещодавно виконавчий директор оргкомітету Ігор-2020 Тоширо Муто припустив, що Олімпіада може відбутися з обмеженою кількістю глядачів, але їхня повна відсутність на змагальних аренах — абсолютно небажаний сценарій для господарів.
 
Серед можливих обмежень для глядачів розглядають спрощення урочистостей під час відкриття та закриття Ігор, а також зменшення чисельності офіційних делегацій майбутніх країн-учасниць токійської Олімпіади.
 
Також організатори планують переглянути основний слоган Ігор.
 
Раніше передбачалося, що головним лейтмотивом Олімпіади-2020 буде тема відновлення Японії після руйнівного цунамі 2011 року. Утім у нинішніх реаліях, за припущенням Джона Коутса, організатори зосередять свою увагу на процесі боротьби з коронавірусом. «Ігри, що подолали ковід: світло в кінці тунелю», — таким, на думку віце-президента МОК, має бути оновлений лозунг майбутньої літньої олімпіади в Токіо.