Негода не завадила: у неділю в Мінську зібралося понад сто тисяч протестувальників

08.09.2020
Негода не завадила: у неділю в Мінську зібралося понад сто тисяч протестувальників

Очільники силових структур не соромляться власноруч громити прилеглі будівлі, щоб потім звинувачувати демонстрантів у безчинствах. (Фото з сайта nashaniva.by.)

У містах Білорусі 6 вересня відбулася масова акція противників режиму Олександра Лукашенка.
 
 
У столиці на акцію протесту вийшли від ста до двохсот тисяч. 

У Мінську свої «підрахуї»

На заклик штабу ув’язненого потенційного кандидата в президенти Віктора Бабарика всі бажаючі учасники могли зареєструватися в системі «Голос».
 
Таким чином опозиція вирішила спростувати твердження МВС, яке наполягає, що на акції виходить не більше 20 тис. осіб. Іще до початку ходи в системі зареєструвалося 109 тисяч.
 
Але з другої години дня неділі в Мінську перестав працювати інтернет.
 
За оцінкою закордонних журналістів та незалежних оглядачів, до стели «Мінськ — місто-герой» при­йшло від 150 до 200 тисяч. У ході вирізнялося дуже багато «цехових» колон: вчителі, робітники, блогери, спортсмени...
 
Люди були налаштовані оптимістично і мали намір продовжувати мирні акції протесту. Незважаючи на зливу, біля Палацу Незалежності, резиденції білоруського президента Олександра Лукашенка, зібралися десятки тисяч людей.
 
Із самого ранку внутрішні війська оточили площу Перемоги і палац Республіки. Система «Рубіж» стояла за ГУМом, не пропускаючи людей до площі Незалежності.
 
Раніше цього дня силовики перекрили центр Мінська, зокрема площу Перемоги і Жовтневу площу. А мінський метрополітен повідомив про закриття станцій «Площа Леніна», «Жовтнева», «Купаловська», «Площа Перемоги» та «Площа Якуба Коласа».
 
Саму резиденцію охороняла бронетехніка — близько 10 БТР. На даху було помічено людей у чорному камуфляжі, імовірно, снайперів. По­близу мітингу також виставили оточення з людей у чорному камуфляжі без розпізнавальних знаків.
 
«Вранці з’явилися повідомлення про колони водометів і автозаків, які стягуються в центр міста. Можна сказати, весь центр у розпорядженні ОМОНу і військових», — повідомив кореспондент Міжнародного французького радіо (RFI). У центрі міста люди в камуфляжній формі взяли під охорону будівлю уряду і стелу «Мінськ — місто герой», обнісши їх колючим дротом.
 
Глава МВС Білорусі Юрій Караєв заявив перед недільною акцією, що правоохоронці готові застосувати силу до протестувальників у відповідь на провокації, пише російська інформ­агенція ТАСС.
 
«Про силову акцію скажу так: вона можлива. Не виключено, що у цих людей не весь запал згас, ну нехай спробують. ОМОН на місці, МВС на місці, ми не здригнемося, ніби злякалися», — сказав Караєв.
 
Як передає видання tut.by, тисячі людей вийшли на марші протесту також у Гомелі, Бресті, Гродно, Вітебську, Барановичах, Могильові, Кобрині, Бобруйську, Волковиську, Білоозерську, Новогрудці, Мозирі та інших містах Білорусі. Повідомляється про сутички з силовиками.
 
Демонстранти в Мінську дійшли до резиденції Лукашенка на площі Незалежності. Палац був оточений ОМОНом і спецтехнікою. Протестувальники звернулися до омонівців зі словами «Бити людей — не робота!», «Ми платимо вам, ми тут влада», «Він піде, а ви залишитеся», а господареві палацу запропонували вийти і перерахувати протестувальників.

Гази і маски з переляку?..

Увечері, після того як чимало протестувальників залишили територію біля резиденції президента, активісти та журналісти повідомили про застосування газу біля Палацу Незалежності.
 
За інформацією кореспондента «Німецької хвилі», йдеться про кількаразове застосування балончика з перцевим газом. За інформацією tut.by, газ застосували силовики. Кореспондент «МБХ медіа» розповів, що це сталося після того, як хтось із демонстрантів написав на щитах «Лука ПНХ». 
 
Під час масових протестів у столиці Білорусі в неділю затримано понад сотню людей, кажуть правозахисники. Правозахисний центр «Весна» повідомив про понад 150 затриманих під час акції, що відбулася у столиці Білорусі в неділю, 6 вересня.
 
Список затриманих по всій країні обраховується сотнями і постійно оновлюється на сайті правозахисної організації. Міністерство внутрішніх справ Білорусі увечері в неділю підтвердило затримання не менше сотні людей на протестних акціях у країні в неділю.
 
«Так, були адміністративні затримання учасників несанкціонованих заходів. Вони тривали протягом дня в усій країні, — повідомила агентству «Інтерфакс-Захід» офіційна представниця МВС Білорусі Ольга Чемоданова. — Це не одна і не дві сотні. Кого відпустять, а хто залишиться затриманим до суду — інформація буде тільки завтра вранці».
 
Затримані також є в Гродно — цю інформацію підтвердив офіційний представник УВС Гродненського обл­виконкому. За інформацією tut.by, там сталося кілька брутальних сутичок протестувальників з ОМОНом.
 
За повідомленням білоруської служби «Радіо «Свобода», людей били кийками не тільки міліціонери й омонівці, а й невідомі в масках і цивільному одязі. Схожі особи беруть участь у затриманнях спільно з міліцією. Також жорсткі затримання відбувалися у Бресті та Барановичах.
 
Раніше в низці «Телеграм»-каналів були опубліковані знімки співробітників мінського ОМОНу, в яких на шоломах були нашивки з прапорами Дагестану. Чи це вже «зелені чоловічки» в Білорусі?
 
Службовці білоруського ОМОНу пояснили, що їхні нашивки, прийняті за прапори кавказьких республік Росії, є світловідбивними катафотами. Про це повідомляє РІА «Новості».
 
Такі нашивки служать для того, щоб омонівці не потрапляли під колеса міліцейської техніки, пояснили службовці. За їхніми словами, колір нашивок нічого не означає, а використання трьох різних кольорів необхідне, щоб катафот переливався.

Санкції вибіркові

Як відомо, уряди Литви, Латвії й Естонії таки заборонили в’їзд на свою територію президенту Білорусі Олександрові Лукашенку та ще 29 представникам влади країни. Про запровадження узгоджених санкцій у трьох країнах Балтії повідомили в понеділок, 31 серпня.
 
Особам, що потрапили до санкційного списку, буде заборонено в’їзд до Литви, Латвії та Естонії на п’ять років. Окрім Лукашенка, йдеться про міністрів внутрішніх справ, юстиції, а також генерального прокурора, представників президентської адміністрації, Центрвиборчкому і силовиків.
 
У пресслужбі МЗС Естонії заявили, що особи з цього переліку «відіграють центральну роль у фальсифікації підсумків президентських виборів у Білорусі й застосуванні насильства щодо мирних демонстрантів», цитує агентство новин «Інтерфакс».
 
А міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу додав, що три країни вважають важливим не карати народ Білорусі. Напередодні президент Литви Гітанас Науседа заявив, що бажав би мирного діалогу між урядом і протестувальниками.
 
«Але ми бачимо, що режим до цього не готовий», — зазначив він. Тому, на думку лідера Литви, країни Балтії мають узяти на себе ініціативу продемонструвати приклад. Таким чином, три балтійські країни стали першими державами ЄС, які вирішили запровадити обмеження проти режиму Лукашенка.
 
Але загалом Євросоюз не поспішає з санкціями. Розчарований глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус заявив в інтерв’ю виданню «Файненшл Таймс», опублікованому 6 вересня, що бездіяльність ЄС щодо Білорусі підриває довіру до його зовнішньої політики. Євросоюз повинен заохочувати демократію та протистояти впливу Росії на Білорусь, вважає глава МЗС Литви.
 
Натомість немає єдності щодо санкцій стосовно Білорусі навіть серед лідерів ЄС. Президент Франції Емманюель Макрон, наприклад, ратує за санкції проти окремих представників білоруського режиму (другорядних), але категорично проти стосовно «головного звіра» Олександра Лукашенка.