Щоб правоохоронці не тисли на бізнес: в Україні створять Бюро економічної безпеки

08.09.2020
До численних старих і нових правоохоронних органів нашої держави, які перебувають нині на різних стадіях створення, закриття чи реорганізації, невдовзі додасться новий — Бюро економічної безпеки.
 
Відповідний законопроєкт минулого тижня ухвалила Верховна Рада України. Головне завдання новації — скасувати тиск правоохоронців на бізнес. 
 
Відтепер буде ліквідовано податкову поліцію і розвідслужби захисту державних інтересів СБУ. Також реорганізують відомства, що займаються фінансовими правопорушеннями.
 
Новостворене ж Бюро матиме право проводити розслідування і повноцінно займатися справами, що стосуються махінацій із державними коштами. Крім цього, БЕБ будуть доступні бази даних банків, реєстрів та довідкових систем.
 
Головне завдання Бюро — відсунути всіх силовиків, всіх правоохоронців від впливу на бізнес.
 
«Йдеться про Національну поліцію, СБУ, податкову міліцію, ГБР, прокуратуру. Замість цього зробити один аналітичний орган, таких «білих комірців», які далі займатимуться мовою цифр, а не мовою автоматів, для того, аби бізнес дотримувався законодавства», — сказав сказав один з авторів законопроєкту депутат Ярослав Железняк. 
 
За словами ініціаторів нововведень, головний доказ того, що існуюча система неефективна і правоохоронці не можуть впливати на бізнес, — те, що в 2019 році за статтею «Ухилення від сплати податків» було заведено 1300 справ на підприємців, а доведено до вироку всього 10.
 
«Все інше — це доказ того, що тиск на бізнес здійснюється і буде здійснюватися далі», — сказав Железняк.
 
Максимальна чисельність — 4000 осіб. При цьому у податковій поліції сьогодні працює 4600 осіб. Бюро розслідуватиме насамперед справи про незаконне виготовлення, зберігання підакцизних товарів, підробку документів підприємців, ухилення від сплати податків, доведення банку до банкрутства, шахрайство з фінансовими ресурсами, маніпулювання на фондовому ринку тощо.
 
Новий орган буде підзвітним президенту. При цьому «спецназу» — лише право проводити слідчі дії. Для проведення силових спецоперацій Бюро зможе залучати спецпідрозділ СБУ «Альфа». Запустити роботу Бюро економічної безпеки мають до кінця нинішнього року.