Розбагатіємо чи спіймаємо облизня? До чого може призвести підвіщення «мінімалки» до 5 тисяч

04.09.2020
Черговим «пряником» влади перед місцевими виборами стало підняття мінімальної зарплати з 1 вересня — із 4,723 тис. грн до 5 тис. грн.
 
Щоправда, схвалений Верховною Радою законопроєкт №3963 про підвищення «мінімалки» торкнеться небагатьох.
 
А якщо врахувати беззаперечну тенденцію швидкого зростання цін в Україні, то озвучений крок у кращому випадку дозволить «щасливчикам» (а це будуть найбільш малозабезпечені верстви населення) лише зберегти свій рівень доходів.
 
Ідеться, в першу чергу, про лікарів та інших низькооплачуваних бюджетників: їхній дохід збільшиться всього на 277 гривень. 
 
На підвищення «мінімалки» потрібно 5 мільярдів гривень, і ці гроші планують узяти з коштів, зекономлених на обслуговуванні державного боргу.
 
Не залишаться від нововведень осторонь і пенсіонери. Щоправда, зросте пенсія лише для тих, хто виконав вимоги за стажем (35 років для чоловіків і 30 років для жінок) і кому вже виповнилося 65 років.
 
Відповідно до закону, вони мають право на виплату в розмірі не менш ніж 40% «мінімалки»: із 1 січня 2021 року — 2400 грн; із 1 липня 2021 року — 2600 грн.
 
Донедавна податок із мінімальної зарплати потрібно було заплатити в розмірі 1960 грн, а вже після підвищення — 2075 грн. Що ж стосується підприємств, які влаштували своїх співробітників на повну ставку і платять їм «білу» зарплату, їх підвищення не торкнеться — сума податків для них ніяк не зміниться.
 
Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів про плюси й мінуси від підвищення «мінімалки».
 
До плюсів нардеп відніс те, що збільшення «мінімалки» поліпшить її співвідношення до середньої зарплати, також зросте попит на внутрішньому ринку й відбуватиметься детінізація економіки.
 
А ось мінусів виявилося набагато більше. За словами Данила Гетманцева, стрімке підвищення «мінімалки» в умовах економічної кризи може стати шоком для бізнесу:
 
«Бізнес поставлять перед ви­бором, як забезпечити вимушене збільшення оплати праці: піднімати ціни на свою продукцію, звільняти робітників, виводити їх «у тінь» або відмовлятися від інвестицій. Найбільше постраждають малі та середні підприємства, для яких зростання «мінімалки» болючіше, ніж для великого бізнесу».
 
Проте збільшення податкового навантаження відчує не лише бізнес, який дійсно платить мінімалку, а й той, який робить це з метою мінімізації податків (виплачуючи інші зарплати «в конверті») — зачеплять новації і ФОПи, які сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від мінімальної зарплати: його сума збільшиться з 1039 гривень до 1100 уже цього року і до 1430 гривень наступного.
 
Більше того, зростуть податки, прив’язані до мінімальної зарплати, і деякі інші податки, збори і платежі. Наприклад, максимальна ставка податку на нерухомість — 1,5% від мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Тобто в 2021 році податок платитиметься з максимального розрахунку 70,84 грн за кв. м, а в 2022 році — вже 90 гривень (1,5% від «мінімалки» на початок 2021-го).