Через збільшення кількості хворих на коронавірус кілька шкіл закрили, частину навіть не відкрили

04.09.2020
Чималу кількість — 2 430 нових інфікованих коронавірусом — зафіксовано в Україні другого вересня.
 
 
Найбільше людей захворіло на Харківщині, Тернопільщині та в Києві. За добу від ускладнень коронавірусу померло 54 людини.
 
 
Це найбільше за час спалаху вірусу в Україні. Рекорд встановлено і за кількістю госпіталізованих, — їх 416. Тож на 3 вересня загальна кількість хворих становила 128 228 українців. 
 
Тим часом школи в Україні закриваються, щойно відчинившись. У Бердянську одну зі шкіл частково закрили для відвідування, бо в учениці виявили коронавірус.
 
Також інфекцію підтвердили в учителя та учня школи №32 у Вінниці. Рекомендовано відправити всіх контактних осіб на самоізоляцію.
 
А впродовж двох тижнів навчання таких дітей здійснюватиметься дистанційно. На онлайн-навчання відправили й учнів школи в Ходорові на Львівщині. Там коронавірус діагностували в учителів.
 
А школи, розташовані в так званих «червоних» зонах, навіть не відкрили. Президент Зеленський попередив: така доля може спіткати й решту навчальних закладів. У разі великої хвилі всі школи переведуть на навчання онлайн.
 
Напердодні 1-го вересня батькам довелося повністю оснащувати дітей масками, антисептиками та засобами гігієни, хоча з бюджету на це були виділені кошти.
 
Очільник Міносвіти Сергій Шкарлет заявив, що з коронавірусного фонду не виділено жодної копійки на підготовку закладів освіти до початку навчального року.
 
Хоча навесні витрати на освіту загалом заради фінансування саме цього фонду були скорочені на 5 мільярдів гривень, повідомила колишня міністерка освіти і науки Ганна Новосад.
 
У липні міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю «Радіо «Свобода» розповів, що бюджетний Фонд боротьби з COVID-19 (майже 65 мільярдів гривень) практично вичерпаний. Однак Володимир Зеленський тоді заперечив цю інформацію. 
 
Нагадаємо, ще у квітні, коли стало зрозуміло, що для подолання коронавірусу грошей не вистачить, Кабмін ініціював створення спецфонду.
 
Для його наповнення довелося забрати кошти з інших сфер: фінансування освітніх проєктів, Фонду регіонального розвитку та енергоефективності. Згодом більше половини грошей iз цього фонду (35 мільярдів грн) спрямували на так зване «Велике будівництво» доріг та інших об’єктів інфраструктури. Як пише видання «Наші гроші», ці кошти Укравтодор розділив між «фаворитами». Ними стали шість компаній із Національної асоціації дорожників.