Справа MH17: родичі загиблих вимагатимуть відшкодування від обвинувачених

02.09.2020
У Нідерландах 31 серпня почалася третя сесія судових слухань у справі про збиття літака рейсу MH17 над Донбасом.
 
Окрім розгляду питання про можливу компенсацію родичам загиблих, черговий блок слухань буде присвячено стану додаткового розслідування, про що просив захист одного з чотирьох обвинувачених, повідомляє агенція «Інтерфакс-Україна».
 
При цьому в суді зазначили, що через коронавірус слухання можуть призупинити чи навіть скасувати. Кількість людей, які можуть бути присутніми, обмежена, однак є можливість стежити за процесом через пряму трансляцію.
 
Суд відбувається за відсутності обвинувачених — трьох громадян Росії та одного України: Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського, Олега Пулатова і Леоніда Харченка. Повістки всім чотирьом обвинуваченим можуть направити на слухання, заплановані в 2021 році: на 15 квітня, 7 червня, 6 вересня і 1 листопада.
 
Наприкінці слухань 31 серпня головуючий суддя повідомив, що наступне засідання у справі відбудеться 28 вересня.
 
Понад триста родичів пасажирів рейсу МН17, які загинули внаслідок збиття літака над Донбасом, прагнутимуть отримати відшкодування від чотирьох обвинувачених у справі, що розглядається в Нідерландах.
 
Про це у понеділок заявили адвокати, які представляють родичів жертв катастрофи, повідомляє «Німецька хвиля».
 
За словами захисника 450 членів родин загиблих Петера Лангстраата, 316 iз них планують вимагати компенсацій, розмір яких поки не уточнюють. Також 76 осіб, каже адвокат, хочуть скористатися правом виступити під час судового процесу, повідомляє агенція новин «Рейтер».
 
Претензії ще не були направлені до суду, бо юристи просять суд визначити, закони якої з країн (Нідерландів чи України) застосовуватимуться у питанні відшкодування.
 
Рішення щодо компенсацій залежатимуть від того, чи будуть обвинувачені визнані судом винними у збитті літака. При цьому адвокати в суді наголошували, що для родичів жертв важливим є не отримання грошової компенсації, а, передусім, відновлення справделивості.