За минулі чотири доби окупанти РФ сім разів порушили режим тиші

01.09.2020
Ситуація на лінії українсько-російського фронту лишається на низькому рівні інтенсивності. Натомість інформаційне поле щодо фронтових питань починає закипати. 
 
За даними пресслужби Операції Об’єднаних сил, ситуація у районі проведення операції Об’єднаних сил залишається повністю контрольованою українськими воїнами.
 
За минулі чотири доби на переважній більшості ділянок відповідальності українських підрозділів обстрілів противника не зафіксовано.
 
Водночас поблизу Мар’їнки наші воїни зафіксували декілька пострілів зі стрілецької зброї з боку збройних формувань Російської Федерації, їхніх найманців та посіпак.
 
Також на цій ділянці фронту за допомогою ручного протитанкового гранатомета ворог здійснив дистанційне мінування місцевості протипіхотною міною ПОМ-2.
 
Крім того, на Приазов’ї, всупереч домовленостям у рамках Тристоронньої контактної групи, задокументовано проліт ворожого БПЛА типу «квардокоптер». Засобами радіоелектронної боротьби Об’єднаних сил канал управління та навігації безпілотника противника було подавлено за допомогою засобів радіоелектронної боротьби.
 
29 серпня зі сторони тимчасово непідконтрольної Ужівки противник проводив інженерні роботи в бік наших позицій поблизу населеного пункту Водяне. Неприцільні постріли зі стрілецької зброї з боку окупаційних військ було зафіксовано неподалік Зайцевого.
 
Поблизу Авдіївки ворог здійснив кілька пострілів iз підствольного та ручного протитанкового гранатометів.
 
Ця вогнева провокація противника не загрожувала нашим оборонцям, тому українські підрозділи зброю у відповідь не застосовували. Загалом, за минулі чотири доби зафіксовано сім випадків порушення російськими окупаційними військами режиму тиші.
 
За даними розвідки Об’єднаних сил, підрозділи збройних формувань РФ на Донбасі продовжують втрачати особовий склад. З моменту початку повного і всеосяжного режиму припинення вогню від 27 липня ворожі підрозділи втратили 21 особу померлими і 29 пораненими та травмованими. Всі втрати небойові.
 
Серед них — підриви на власних вибухових пристроях, самогубства, передозування наркотиками та алкоголем. Також мали місце нестатутні взаємовідносини, ДТП та самовільне залишення місця служби. Морально психологічний стан у ворожих підрозділах украй низький.
 
До цього додається суттєва неукомплектованість особовим складом. Цю проблему окупанти хочуть вирішити, використавши потенціал мирного населення чоловічої статі, та залучити їх до контрактної служби, але безуспішно.
 
Агітаційна кампанія і заклики йти служити до війська псевдореспублік не викликала довіри у місцевих мешканців і повністю провалилася.
 
Тепер окупаційна влада вирішила провести осінній призов громадян на строкову службу і набрати десять тисяч новобранців.
 
Новина не отримала підтримки в мирних мешканців окупованого Донбасу, навіть попри те, що незаконна влада обіцяє, нібито новобранці служитимуть тільки в пунктах постійної дислокації і займатимуться охороною об’єктів, несенням вартової служби і виконанням господарських робіт.
 
Оскільки окупанти довіри в дорослих мешканців Донбасу не мають, служити їхнім ватажкам ніхто вже не бажає. Тому ідея набрати до своїх підрозділів аж десять тисяч строковиків під зривом.
 
Але окупаційний режим намагається таки виховати для себе бойовий резерв, навіть ціною порушення прав людини на освіту.
 
За інформацією з окупованої території, у школах так званої «ДНР» повністю викреслено з навчальної програми українську мову та літературу. Замість цього будуть навчати географії та історії Росії.
 
Так зване «міносвіти» переводить усі школи окупованої Донеччини на російські стандарти освіти. Окрім того, діти будуть вчити державний устрій РФ та «ДНР».
 
Тим часом противник розпочав у медіапросторі інформаційну провокацію, намагаючись перекласти на українську сторону відповідальність за порушення домовленостей.
 
Протягом кількох минулих діб на своїх інформаційних ресурсах ворог розповсюджував погрози Басуріна знищити українські позиції, обладнані за час режиму тиші. Російська маріонетка на окупованій Донеччині заявив, що бойовики готові знищити траншеї та укриття ЗСУ, якщо на те буде дано команду.