Перемир'я по-російськи: окупаційні війська на Донбасі не припиняють провокацій

28.08.2020
Ситуація у районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.
 
Наші військовослужбовці продовжують сумлінно виконувати свої завдання за призначенням. Проте окупаційні війська не припиняють провокацій. 
 
За інформацією командування Об’єднаних сил, 25 серпня в районі відповідальності бригади морської піхоти під час проведення огляду місцевості двоє військовослужбовців підірвалися на ворожій протипіхотній осколковій міні натяжної дії ПОМ-2.
 
Унаслідок вибуху вони отримали осколкові поранення і зараз перебувають на лікуванні. Стан їхнього здоров’я задовільний. 
 
Попередньо встановлено, що протипіхотна міна була закинута дистанційним методом. Як пояснили «УМ» військові експерти, противник застосовує таку тактику — за допомогою безпілотних літальних апаратів установлює міни на наших позиціях.
 
Нагадаємо, застосування ПОМ обмежено міжнародними конвенціями. Вони мають властивість самознищуватися і несуть серйозну загрозу, в тому числі й цивільному населенню. За даними «УМ», від вибуху постраждали офіцер i сержант-водій. 
 
Варто нагадати, що ворожу провокацію з використанням БПЛА для скидання ВОГ-17 було здійснено на цій ділянці фронту днем раніше — близько 23-ї години 24 серпня. Ймовірно, офіцер і їхав сюди розібратися, що до чого. 
 
Загалом за минулі дві доби було задокументовано два порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації, їхніх найманців i посіпак. Зокрема, декілька пострілів зі стрілецької зброї пролунало біля Мар’їнки.
 
Поблизу Хутора Вільний ворог здійснив один постріл з автоматичного станкового гранатомета. Ця провокація не несла загрози нашим оборонцям, тому українські підрозділи зброю у відповідь не застосовували. 
 
Українські воїни сумлінно виконували свої завдання за призначенням.
 
Співробітниками Нацполіції спільно з представниками Держприкордонслужби та ДСНС в одному із зруйнованих будинків населеного пункту Новотроїцьке Донецької області виявлено схованку зі зброєю та боєприпасами, серед яких декілька тисяч набоїв до стрілецького озброєння, гранати та ручні протитанкові гранатомети. За даним фактом відкрито кримінальне провадження.