Лідери білоруської опозиції працюють у російських «координатах»

28.08.2020
Лідери білоруської опозиції працюють у російських «координатах»

Наразі на допомогу обуреним незаконними діями влади білорусам приходить не Росія, а інші сусіди.

Нобелівська лауреатка з літератури Світлана Алексієвич, яка 26 серпня прибула на допит до слідчого комітету в Мінську, заявила, що, на її думку, для подолання політичної кризи в Білорусі буде потрібна допомога міжнародної спільноти і, можливо, росіян, повідомляє «Радіо «Свобода».
 
Алексієвич — одна з десятків публічних осіб, які минулого тижня ввійшли до Координаційної ради опозиції. Її викликали свідком у кримінальній справі про спробу захоплення влади, порушеній після створення в країні Координаційної ради.
 
Світлана Алексієвич пробула за дверима слідчого комітету близько 40 хвилин разом зі своїм адвокатом, відмовившись свідчити проти себе. Перед допитом її зустрічали оплесками кілька десятків людей. Більшість із півтори сотні прихильників, які прийшли підтримати нобелівського лауреата, одразу ж і полишили майданчик перед СК, бо вважали, що допит буде так само довгим, як і в іншого члена Координаційної ради, ексглави Купалівського театру Павла Латушко, якого днем раніше допитували три години.
 
Після виходу з допиту Алексієвич заявила прихильникам та журналістам, які ще залишалися: «Нам потрібна допомога світу і, можливо, Росії, щоб подолати кризу. Це будуть довгі політичні рокіровки, напевно. Може бути, світ нам допоможе, щоб Лукашенко став розмовляти з кимось. Зараз він розмовляє тільки з Путіним. Треба, можливо, і Путіна якось привернути до розмови, і світ — щоб Лукашенко став говорити і зрозумів, що не можна ставити своє життя, життя своєї родини на одну дошку з долею свого народу. Але вже тут нам повинні допомогти, навряд чи ми самі впораємося з цією ситуацією. На жаль, наше громадянське суспільство ще не надто сильне. Тому допомога світу, допомога Росії нам потрібна».
 
Але наразі на допомогу обуреним незаконними діями влади білорусам приходить не Росія, а інші сусіди. Балтійські країни ухвалили спільний список громадян Білорусі, до яких будуть застосовані санкції за фальсифікацію виборів і насильство проти мирних протестувальників у цій країні. Це підтвердив прем’єр-міністр Латвії Саулюс Скверняліс. «Ми говоримо про індивідуальні санкції проти високих чиновників, які набудуть чинності, коли узгодимо список із Латвією та Естонією», — сказав політик.
 
Міністерство закордонних справ Литви раніше повідомило, що список 118 білоруських чиновників, стосовно яких відомство пропонує ввести національні санкції, передано на затвердження Міністерству внутрішніх справ. «Це чиновники установ, відповідальних за застосування насильства, а навіть за можливі злочини проти своїх громадян», — заявив очільник МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.
 
У пропонованому литовському списку є, зокрема, керівництво білоруського МВС, ОМОНу, КДБ, прокуратури і центральної виборчої комісії. Особам із «чорного списку» буде заборонено в’їзд до Литви.
 
Як зазначив міністр, «європейські санкції проти функціонерів білоруського режиму були б ефективнішими», але після затвердження національного списку «вони не зможуть приїхати навіть на покупки» до Вільнюса. Європейський Союз лише розглядає можливість введення санкцій проти білоруських чиновників. Рішення має бути прийняте у вересні.