Всім смачна, не всім корисна: кому варто вживати диню з обережністю

26.08.2020
Всім смачна, не всім корисна: кому варто вживати диню з обережністю

Диня — смачно, корисно, помірно.

Медова диня — улюблений літній десерт багатьох.
 
 
Ароматна, солодка, багата на вітаміни — диню корисно включати до сезонного раціону і дорослим, і дітям.
 
 
Її споживання помічне для здоров’я. Диня стимулює роботу кишечнику — завдяки вмісту клітковини.
 
 
Вітамін К і магній, на які багатий овоч, сприяють зміцненню кісток. Завдяки калію споживання дині регулює кров’яний тиск.
 
У дині багато води, тож споживати її корисно і для підтримання балансу рідини в організмі.
 
А вітамін С сприяє виробленню колагену, захищаючи шкіру від впливу сонячних променів і старіння. А також зміцнює імунітет. 
 
Дієтологи наголошують: диня — відмінний антиоксидант, завдяки великому вмісту мікроелементів і вітамінів групи В запобігає утворенню пухлин, допомагає в профілактиці серцево-судинних захворювань і цукрового діабету, знижує рівень холестерину в крові і запобігає розвитку атеросклерозу.
 
А також заспокоює центральну нервову систему. Тож, поїдаючи диню, людина посилює свою опірність стресам.
 
Водночас фахівці зі здорового харчування радять пам’ятати, що диню не варто вживати при кишкових розладах. Крім того, овоч може вимивати пісок із нирок і навіть зрушити з місця каміння в сечостатевій системі.
 
Тож якщо ви не впевнені, що з цими органами у вас усе гаразд, варто не захоплюватися надмірно цим сезонним десертом. Диню не можна запивати холодною водою, тим паче молочними продуктами, інакше діареї не уникнути. З цієї ж причини не варто суміщати її з алкоголем. 
 
Диню, за висновком лікарів-дієтологів, не можна споживати матерям, які годують груддю (це може викликати розлад травлення в малюка).
 
При цукровому діабеті цей продукт також небажаний, як і у випадку проблем зі шлунком, насамперед при виразковій хворобі. 
 
І ще важливий момент. Споживати диню бажано через дві години після їди або за кілька годин до трапези. Бо в такому разі відчуття важкості в шлунку — неминуче. І варто пам’ятати про помірність. Понад 300 грамів динної м’якоті за день їсти не можна.