У німецькій клініці «Шаріте» підтвердили, що Олексія Навального отруїли

26.08.2020
У німецькій клініці «Шаріте» підтвердили,  що Олексія Навального отруїли

Олексій Навальний поки що живий.

У німецькій клініці «Шаріте» підтвердили наявність у крові російського опозиційного політика Олексія Навального отруйних речовин, повідомляє «Радіо «Свобода». Відповідну заяву було опубліковано на сайті клініки в понеділок, 24 серпня. 

Знову «Новачок»?

«Клінічні дані вказують на інтоксикацію речовиною з групи активних речовин, які називаються інгібіторами холінестерази. Конкретний препарат ще не встановлено, тому організовано ще одну експертизу», — мовиться у пресрелізі клініки.
 
Зазначено, що наявність в організмі Навального інгібіторів холінестерази доведено кілька разів різними фахівцями у незалежних лабораторіях.
 
Опозиційному російському політику наразі призначили антидот — атропін. До групи речовин із зазначеним механізмом дії належать побутові, сільськогосподарські та промислові інсектициди (хлорофос, карбофос тощо), бойові отруйні речовини (зарин, заман, табун).
 
За словами лікарів, Навальний досі перебуває в стані штучної коми, але серйозної небезпеки для його життя вже немає.
 
Прессекретар Навального Кіра Ярмиш написала у «Твіттері», що стан політика стабільний. При цьому можливі наслідки хвороби поки не визначили. У заяві лікарів наголошується, що вони можуть бути довгостроковими і особливо позначаться на роботі нервової системи.
Інгібітори холінестерази — клас хімічних речовин, що уповільнюють дію ферменту ацетилхолінестерази, який руйнує нейромедіатор ацетилхоліну — речовини, що відповідає за передачу нервових імпульсів.
 
Вони викликають підвищення рівня ацетилхоліну і використовуються як лікарськi засоби, наприклад для терапії хвороби Альцгеймера, пов’язаної з недоліком ацетилхоліну.
 
Водночас надлишок останнього призводить до порушення функцій нервової системи і мозку. Як зазначає портал «Відкриті медіа», до інгібіторів холінестерази належать отруйні речовини класу «Новачок».
 
Раніше офіційний представник німецького уряду Штеффен Зайберт заявив, що влада Німеччини вважає, що Олексій Навальний, імовірно, був отруєний.
 
У цей же день головлікар омської лікарні, де очільнику російських опозиціонерів надавали першу допомогу, Олександр Мураховський і його заступник Анатолій Калініченко на прес-конференції сказали, що виключили можливість отруєння після того, як московська і Томська лабораторії не виявили слідів отрути в аналізах.

Перерваний політ

Нагадаємо, що 20 серпня Навальний летів із Томська в Москву. Під час польоту йому стало зле, і він знепритомнів. Екіпаж екстрено посадив літак в Омську. Навального відправили в реанімацію місцевої лікарні і підключили до апарата штучної вентиляції легенів.
 
Російська влада певний час перешко­джала доступу до потерпілого його лікарям, адвокатам, незалежним фахівцям та дружині. Говорили про неможливість транспортування Навального до клінік Західної Європи.
 
Але 22 серпня спецлітак із Німеччини таки доставив опозиціонера в Берлін. Соратник Навального Леонід Волков повідомив, що переліт оплатив бізнесмен і філантроп Борис Зімін і фонд його сім’ї. Родичі й близькі соратники Навального від самого початку вважали, що його отруїли. Омські лікарі спершу не коментували можливих причин стану Навального, а потім почали категорично заперечувати версію отруєння.
 
Олексій Навальний упродовж останніх років разом зі своєю командою, Фондом боротьби з корупцією, здійснив серію розслідувань про діяльність багатьох представників російської влади, зокрема, колишнього голови уряду Дмитра Медведєва, наближеного до президента Володимира Путіна бізнесмена Євгена Пригожина й інших.
 
За словами представника німецького уряду Штеффена Зайберта, схожі випадки у новітній російській історії вже були. Тому, вважає він, Навального слід охороняти. Тим часом кримінальну справу через можливе отруєння не порушують, повідомила прессекретар Навального Кіра Ярмиш. За її словами, заяву про порушення справи подали одразу після госпіталізації політика в минулий четвер.

Що пив Навальний?

Уряд Німеччини звернувся до російської влади з «наполегливим» закликом провести повне і прозоре розслідування отруєння опозиціонера Олексія Навального і «притягнути винних до відповідальності». З такою заявою в понеділок увечері, 24 серпня, виступили канцлер Ангела Меркель і глава МЗС Гайко Маас.
 
Заява глави уряду Німеччини і міністра закордонних справ було зроблено незабаром після офіційного повідомлення берлінської клініки «Шаріте» про те, що Навальний, який перебуває там на лікуванні, став жертвою отруєння. Натомість головлікар омської лікарні Олександр Мураховський і його заступник Анатолій Калініченко наполегливо заперечують можливість отруєння: омські лікарі, нібито, виявили в організмі Навального «алкоголь та кофеїн», передає агенція «Інтерфакс».
 
Тобто, потерпілий вживав алкоголь і запивав кавою, аж впав від цього в кому. Оточення ж опозиціонера припускає, що політика могли отруїти чимось, підмішаним у чай. «Це було єдине, що він пив зранку. Лікарі кажуть, що токсин, швидше, всмоктався через гарячу рідину», — повідомила тоді прессекретарка політика Кіра Ярмиш. У той день він нічого не їв і нічого, окрім чаю в кав’ярні аеропорту, не пив, підтверджують люди, які його супроводжували. 

Історія питання

Навальний — не перший серед зненацька госпіталізованих російських політиків. І це вже друге його отруєння: улітку 2019 року Навальний опинився в лікарні з діагнозом «гостра алергійна реакція». Лікарі тоді теж припустили, що сильна алергія спровокована отруйними речовинами.
 
Стосовно інших випадків, то видавцеві онлайн-видання «Медіазона» і учасникові гурту Pussy Riot Петрові Верзілову стало зле 11 вересня 2018 року.
 
Після кількох днів у токсикологічній реанімації московських лікарень Верзілова переправили до вже згаданої берлінської клініки «Шаріте». Німецькі лікарі висловили впевненість, що Петро був отруєний, але не змогли встановити, якою саме речовиною.
 
Неофіційно родичам лікарі в Москві натякнули на отруєння атропіном (як стверджувала інша учасниця Pussy Riot Надія Толоконнікова) або іншими антихолінергічними препаратами. Петро назвав отруєння помстою за розслідування вбивства трьох російських журналістів у Центрально-Африканській Республіці влітку 2018 року.
 
А 4 березня 2018 року у Великій Британії знайшли непритомними подвійного агента російських і британських спецслужб Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.
 
За підозрою у скоєнні цього отруєння Скотленд-Ярд оголосив у розшук двох громадян Росії. Кілька журналістів незалежно один від одного дійшли тоді висновку, що встановлений за відеокамерами фігурант справи «Боширов» — це полковник ГРУ Анатолій Чепіга, а його напарник «Петров» — Олександр Мішкін, теж кадровий офіцер ГРУ.
 
Володимир Кара-Мурза-молодший був помічником і соратником політика Бориса Нємцова. Його труїли двічі: вперше через три місяці після вбивства Нємцова — у травні 2015 року, а вдруге — вже у лютому 2017 року. Щоразу Кара-Мурза опинявся в комі.
 
Ще однією жертвою отруєння став Олександр Перепелічний — російський бізнесмен, який втік до Великої Британії у 2009 році. Вважається, що він допомагав міжнародним слідчим групам вивчати корупційні схеми російських чиновників, зокрема тих, хто фігурував у справі замордованого юриста Сергія Магнітського.
 
Перепелічний, якому було 44 роки, раптово помер під час пробіжки у 2012 році. Хоч незадовго до смерті успішно пройшов медичне обстеження. Спочатку причиною смерті вважався інфаркт, але пізніше у шлунку бізнесмена виявили отруйну речовину, яка міститься у рідкісній рослині гельземіум.
 
Колишній офіцер ФСБ Росії Олександр Литвиненко, який отримав політичний притулок у Великій Британії в 2000 році, висував, можливо, найтяжчі звинувачення на адресу російських спецслужб і російського президента особисто.
 
Так, він стверджував, що ФСБ влаштувала вибухи житлових будинків, а також деякі інші теракти в Росії. Колишнього офіцера отруїли чаєм у лондонському ресторані в листопаді 2006 року: розтин показав сліди полонію-210 — рідкісного і високорадіоактивного елемента. Лондон досі вимагає видачі підозрюваних у вбивстві, — перш за все, колишнього співробітника спецслужб і депутата Держдуми Андрія Лугового.
 
Опозиційна російська журналістка Анна Політковська не померла від отруєння — її вбили у ліфті її власного будинку 7 жовтня 2007 року.
 
Але її труїли за три роки до смерті: 2 вересня 2004 року журналістка «Новой газеты» летіла з Москви до Беслана, щоб висвітлювати захоплення терористами місцевої школи. У літаку їй стало зле, вона втратила свідомість.
 
Політковську тоді шпиталізували з діагнозом «отруєння невідомими токсинами» у Ростові-на-Дону. Пізніше аналізи, які могли би пролити світло на природу отруєння, виявилися знищеними.
 
Загибель Юрія Щекочихіна була не менш загадковою. 53-річний журналіст-розслідувач улітку 2003 року став стрімко старішати: випадало волосся, відмовляли внутрішні органи, шкіра злазила шматками.
 
Щекочихін, як і Політковська, працював у «Новой газете», де займався розслідуваннями. Можливо, найвідоміша справа, про яку він писав — справа про контрабанду меблів російською митницею через магазини «Три кити» і «Гранд».
 
Щекочихін стверджував, що, крім контрабанди меблів, під «дахом» офіцерів ФСБ відбувається контрабанда наркотиків. Довести, що це було отруєння, не вдалося: лікарі назвали причиною смерті рідкісний синдром Лаєлла.
 
Натомість родичі і друзі припускали, що Юрій був отруєний талієм. Справу відкрили тільки через чотири роки після його смерті, але слідство закінчилося безрезультатно, зазначає у своєму розслідуванні «Німецька хвиля».