Переїжджають сім'ями: українські трудові мігранти все більше асимілюються у Польщі

26.08.2020
Переїжджають сім'ями: українські трудові мігранти все більше асимілюються у Польщі

Важка праця на економіку сусідньої країни. (Фото з сайта ua.news.)

Населення України через різнi обставини стрімко зменшується.
 
 
Із кожним роком усе помітнішою є тенденція «відпливу» за межі нашої держави найбільш фізично спроможних українців як трудових мігрантів. Таких наразі кілька мільйонів.
 
 
Більше того, чимало молодих українців не хочуть повертатися додому. Зокрема, йдеться про відтік до  успішного західного сусіда — Польщі.
 
Згідно з заявою Аналітичного центру компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal iз посиланням на свіже дослідження Національного банку Польщі, настрої українських трудових мігрантів у Польщі все більше демонструють тенденцію до асиміляції і залучення до переїзду як мінімум одного члена сім’ї.
 
У дослідженні йдеться, що «за останні п’ять років відсоток іммігрантів з України, які заявили про своє бажання залишитися в Польщі на тривалий або навіть постійний термін, значно збільшився. Більше половини іммігрантів у Польщі прагнуть перевезти як мінімум одного члена сім’ї». 
 
За даними Нацбанку Польщі від  2015 року, переважна більшість українців, а це близько 80%, планували своє перебування в сусідній країні терміном до одного року, однак уже цьогоріч більшість iз них (52%) планують залишитися на термін понад три роки.
 
Найсумнішим є те, що, згідно з соцдослідженням Gremi Personal, близько 15% українських респондентів планують переїжджати до Польщі з сім’ями, а причиною тому є стрімке зростання попиту на вакансії для сімейних пар. 
 
Нашому керівництву держави є над чим задуматися, адже кожен третій (31%), що працює в Польщі, українець має плани, які стосуються безпосередньо асиміляції в цій країні: отримання дозволу на постійне проживання/громадянство, перевезення сім’ї, придбання нерухомості або відкриття бізнесу.
 
«Нинішня ситуація нагадує тенденцію з польськими мігрантами в Західну Європу після вступу Польщі до Європейського Союзу. Поки «човникова» міграція все ще була активною, але з роками частка поляків, які бажають залишитися за кордоном (особливо в Британії) на тривалий термін, стрімко збільшувалася», — зазначив гендиректор Gremi Personal Томаш Богдевич. 
 
За його словами, через жорсткіші імміграційні правила для українців, якщо вони зважаться на постійний переїзд iз сім’єю і пройдуть усі офіційні процедури, дуже малоймовірно, що вони повернуться на Батьківщину.
 
Додамо, що, за даними представництва ООН в Україні, кожен п’ятий українець є потенційним мігрантом і хотів би виїхати з населеного пункту, в якому живе, при цьому з тих, хто вирішив їхати, близько 15% зробили свій вибір на користь іншої місцевості в Україні, і лише 5% мають намір виїхати за межі держави.