Міносвіти розробило програму реконструкції студентських гуртожитків до 2025 року

21.08.2020
Міносвіти розробило програму реконструкції студентських гуртожитків до 2025 року

За інформацією Держ­стату, минулого року в Україні налічувалося 282 університети, академії та інститути, де навчалися 1,3 млн студентів, і майже 2/3 iз них мешкали у гуртожитках.
 
 
На носі — новий навчальний рік, і «навала» студентів вишів до гуртожитків буде знову чималою.
 
 
А ось стан цього сегмента споруд, як і раніше, досить плачевний, адже більшість гуртожитків побудованi в 1960-70-х роках й абсолютно не відповідають сучасним стандартам якості житла.
 
Тож цілком зрозумілим є рішучий, хоча й дещо запізнілий крок Міністерства освіти і науки, котре нещодавно розробило проєкт Концепції державної програми відновлення та розвитку мережі гуртожитків для проживання студентів закладів вищої освіти на 2021-2025 роки.
 
Її стратегічною метою є проведення поступової реконструкції та капітального будівництва гуртожитків: перш за все, передбачається здійснення таких завдань, як капітальний ремонт покрівель, фасадів, місць загального користування, електромереж, систем водовідведення та каналізації, модернізація засобів протипожежної безпеки, заміна вікон і впровадження енергоощадних технологій, встановлення пандусів там, де є в цьому потреба.
 
Згідно з даними міністерства, наразі на балансі установ вищої освіти в підпорядкуванні Міносвіти перебуває 1 тис. 246 гуртожитків загальною площею 5 млн 248,1 тис. кв. м, й, за приблизними оцінками, до... 90% цієї категорії будівель вимагають капітального або поточного ремонту, а інші взагалі перебувають в аварійному стані. 
 
У зв’язку з такою, по суті, катастрофічною ситуацією з житловим фондом для студентів міністерство визначило наступний перелік ключових проблем, які потребують якнайшвидшого вирішення: 
  • недостатнє забезпечення студентів вищих навчальних закладів, у тому числі в університетських центрах, місцями в гуртожитках відповідно до їх потреб; 
  • невідповідність стану переважної більшості приміщень гуртожитків сучасним стандартам якісного житла; 
  • зношена й застаріла інфраструктура гуртожитків; відсутність енергозберігаючих технологій експлуатації гуртожитків; відсутні або застарілі системи протипожежної безпеки гуртожитків;
  • відсутність забезпечення гуртожитків відповідно до будівельних стандартів конструкціями доступу в приміщення осіб з інвалідністю; недостатнє оснащення гуртожитків новими та сучасними меблями; 
  • відсутність у гуртожитках умов для дистанційного та онлайн-навчання (доступу до інтернету, відповідно обладнаних приміщень); відсутність у гуртожитках умов для якісного дозвілля студентів; відсутність у більшості гуртожитків необхідних умов для проживання студентських (молодих) сімей;
  • відсутність належного забезпечення гуртожитків лічильниками для збалансованої оплати комунальних послуг студентами.
Основними причинами такого стану гуртожитків міністерство вважає вплив радянського підходу до організації студентських гуртожитків, включаючи низькі стандарти життя. 
 
Суттєво позначилися на такому стані речей і досить обмежені ресурси вищих навчальних закладів, а також тривале застосування економічно необґрунтованих тарифів за проживання в гуртожитках.
 
Додамо, що, наприклад, у тій же сусідній Польщі кількість державних i приватних університетів набагато більша — понад 400, i їхнi студгуртожитки дійсно відповідають європейським стандартам, усе це приваблює, зокрема, й українських абітурієнтів i спричиняє їх відтік за межі нашої держави.