На Донбасі задокументували три ворожі порушення режиму припинення вогню

21.08.2020
На Донбасі задокументували три ворожі порушення режиму припинення вогню

У захисників України зброя напоготові. (Фото 93-ї ОМБр “Холодний Яр”)

За дві минулі доби на переважній більшості ділянок відповідальності українських підрозділів обстрілів не зафіксовано. Водночас поблизу Луганського та двічі біля Попасної зафіксовано вогневу активність збройних формувань Російської Федерації та їхніх найманців зі стрілецької зброї. 
 
Загалом, за дві минулі доби українські військовослужбовці задокументували три ворожі порушення режиму припинення вогню. Наші захисники не втрачають пильності та готові миттєво реагувати на будь-які зміни оперативної обстановки. Серед особового складу Об’єднаних сил бойових втрат i поранень немає. 
 
У щоденному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ йдеться, що 18 серпня Місія зафіксувала вибух на ділянці розведення біля Петровського, а безпілотник ОБСЄ виявив присутність людей у вечірній i нічний час у межах ділянки розведення в районах Золотого та Петровського.
 
Загалом того дня було два випадки порушення режиму припинення вогню — камера моніторингової місії зафіксувала освітлювальну ракету поряд із Світлодарською дугою над нашими позиціями та чула один вибух за 700 метрiв від Петровського на окупованій території. 
 
На зустрічі Тристоронньої контактної групи (вона відбулася у форматі відеоконференції) у своїх рішеннях спиралися на результати затишшя. В заяві для ЗМІ спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі посол Хайді Грау наголосила, що заходи з посилення режиму припинення вогню діють успішно — кiлькiсть порушень  скоротилася до найнижчого рівня, коли-небудь фіксованого Місією.
 
За словами пані посла, «в зоні конфлікту значно покращилася ситуація у сфері безпеки, що, в свою чергу, позитивно позначається на житті цивільного населення». На засіданні оновили план розмінування, зокрема, біля контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Економічна робоча група обговорила питання водопостачання та проблеми екологічного стану вугільних шахт по обидві сторони лінії зіткнення.
 
Робоча група з гуманітарних питань дискутувала з приводу звільнення полонених та обговорювала технічні можливості доставки гуманітарних вантажів через лінію зіткнення в Луганській області. Політична робоча група, за словами Хайді Грау, обговорювала переважно постанову Верховної Ради про призначення чергових місцевих виборів. Пані посол висловила жаль, що «з цієї причини учасникам не вдалося обговорити питання порядку денного, спрямовані на імплементацію Мінських угод».
 
У свою чергу, пресслужба Банкової повідомила, що «українська делегація також підтримала пропозиції щодо чотирьох нових ділянок розведення сил і засобів». Утiм, про які ділянки йдеться, не уточнили. Не назвали заплановані ділянки і в ЗМІ окупованої території.