«Інтер» розгромив донецький «Шахтар» і вийшов до фіналу Ліги Європи

19.08.2020
«Інтер» розгромив донецький «Шахтар» і вийшов до фіналу Ліги Європи

Пресинг італійського гранда виявився нездоланним бар’єром для «Шахтаря» на шляху до фіналу Ліги Європи. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Наближення до великої мети автоматично породжує високі очікування.
 
 
Водночас зростає й напруження, пов’язане з додатковою відповідальністю за результат.
 
 
Вихід донецького «Шахтаря» до півфіналу Ліги Європи-2019/2020 неабияк надихнув його вболівальників, змусивши їх пригадати тріумфальний 2009 рік «гірників», коли під орудою Мірчи Луческу вони здобули Кубок УЄФА. 
 
 
Перед півфінальним поєдинком проти італійського «Інтера» колишній наставник «помаранчево-чорних», який нещодавно очолив київське «Динамо», висловив припущення, що й цього разу донецький клуб виграє трофей. 
 
«Шахтар» переможе «Інтер», а потім виграє Лігу Європи», — прогнозував Луческу. — Думаю, наразі «гірники» перевершують «нерроадзурі», хоча б тому, що вони давно грають разом, у них великий європейський досвід і вони завжди знають, що робити в будь-якій ситуації».
 
Утім однієї лише зіграності донецькому клубу виявилося замало для рівного протистояння з маститим представником італійського футболу. Потужний пресинг у поєднанні з високою індивідуальною май­стерністю футболістів «Інтера» зробили свою справу.
 
Пропустивши на порожньому стадіоні в Дюссельдорфі п’ять «сухих» м’ячів від команди Антоніо Конте, «Шахтар» зазнав своєї найбільшої поразки в Лізі Європи.
 
У матчах такого рівня гра, зазвичай, триває до першого забитого голу. Коли ж після помилки Андрія П’ятова «інтеристи» доволі швидко відкрили рахунок у матчі, говорячи боксерською мовою, «Шахтар» поплив. Повністю ж тримати удар «помаранчево-чорні» перестали після другого «нокдауна».
 
Дотиснути ж такого опонента для «Інтера» було вже справою техніки, котрої у підопічних Конте — хоч відбавляй. Власне, можна сказати, що в півфіналі ЛЄ «гірникам» довелося суперничати з представником зі значно вищого вагового дивізіону.
 
У цьому контексті достатньо лише перерахувати здобутки очільника «нерроадзурі» Конте, котрий у минулі роки тричі вигравав Серію А з «Ювентусом» та підкорював англійську прем’єр-лігу з «Челсі».
 
Без сумніву, після його приходу на «Джузеппе Меацца» освіжилася й гра «Інтера», котрий уперше за багато років зумів високо піднятися в національному чемпіонаті.
 
А от «Шахтарю» відверто не вистачає офіційних спарингів iз потужними опонентами. Кілька матчів iз грандами європейського футболу у груповому турнірі Ліги чемпіонів — замало для успішного протистояння з командами на кшталт «Інтера». Відсутність конкурента на внутрішній арені так само не сприяє ігровому прогресу «гірників».
 
Хай там як, а, підбиваючи підсумки свого першого сезону в Україні, португалець Луїш Каштру каже, що він пишається останніми здобутками своєї команди, котра дійшла до півфіналу Ліги Європи та стала національним чемпіоном iз найбільшою в історії змагань очковою перевагою над переслідувачем.
 
«Тепер потрібні тільки робота та концентрація, аби в п’ятницю (21 серпня стартує новий ЧУ) розпочати наступний етап iз чіткою метою — завойовувати трофеї», — зазначив Каштру.
 
А в німецькому Кельні того ж дня відбудеться фінал Ліги Європи, в якому «Інтеру» протистоятиме «Севілья».
 
Ви­боровши в протистоянні з «Манчестер юнайтед» квиток до вирішального двобою, іспанський  клуб отримав прекрасну нагоду вчетверте за останні сім сезонів здобути «лігоєвропейський» трофей.