Україна готується до другої хвилі коронавірусу: кількість хворих щодня зростає

18.08.2020
Понад 1 тис. 400 нових випадків коронавірусу виявили в Україні за попередню добу.
 
Впродовж минулого тижня щодня в нас фіксували нові антирекорди за кількістю хворих на ковід.
 
Найбільше нових інфікованих зараз у Харківській, Чернівецькій та Івано-Франківській областях, а також у місті Київ.
 
Загальна кількість інфікованих у країні вже складає понад 93 тисячі осіб, адже щоденний приріст становить понад 1 тис. 300 нових випадків захворювання. 
 
У Міністерстві охорони здоров’я  заявили — коронавірус почав поширюватися швидше, ніж прогнозували. Таким чином, у МОЗ запевняють: почали готуватися до другої хвилі ковіду в Україні.  
 
«Ми вважали, що в нас буде так звана друга хвиля — суттєве збільшення хворих десь у жовтні або листопаді. Але, як бачимо, вірус почав дуже активно прогресувати», — заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.
 
За словами Степанова, в країні вже підготували лікарні другої хвилі. Вони розраховані приблизно на 10 тис. пацієнтів.
 
«Але все одно ми повинні розуміти, що скільки б не передбачили — є певна межа. Саме тому це викликає в нас велике занепокоєння. Саме тому ми кажемо про дуже напружену ситуацію з розвитком COVID-19», — додав Степанов. 
 
Тим часом на Львівщині занепокоєні, що вірус поширюється дуже швидко, тому готові до відкриття лікарень  другої хвилі.  
 
«Всі лікарні, які приймали пацієнтів із COVID-19, продовжують працювати. Хворих приймають Львівська обласна інфекційна лікарня, Центр легеневого здоров’я та наші міські медичні заклади — 8-ма лікарня, 1-ша лікарня, лікарня швидкої медичної допомоги. Медична система міста справляється. Ліжка в лікарнях є», — зазначив мер Львова Андрій Садовий. 
 
Минулого тижня Кабмін оновив перелік регіонів, які потрапили під жорсткіші обмеження. Таким чином, у кожній з областей України (за згаданим списком) має бути запроваджено нові карантинні обмеження.
 
Залежатимуть вони від трьох чинників: завантаженості ліжок, середньої кількості тестувань методом ІФА й ПЛР та показника захворюваності за останні 14 днів.
 
Якщо ж будь-який із цих пунктів перевищено, то населений пункт або район області зобов’язані запровадити серйозніші обмеження — відповідно до наступного рівня «кольору» карантинної зони.
 
«Надзвичайно важливо сьогодні комунікувати з керівниками районів, міст обласного значення. Надзвичайно важливо, що поділ на кольо­ри, який запровадило МОЗ, має дуже чіткі параметри. Математична модель рахує відносні прирости, кількість хворих та спроможність медичної системи витримувати ці навантаження. Звичайно, наша мета — це зелений рівень на всій території України», — наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. 
 
Найбільше обмежень, як і раніше, має червона зона. Там заборонена робота громадського транспорту, відвідування освітніх установ, робота ТРЦ, кафе і ресторанів, а також посадка в міжобласний транспорт.
 
До цього переліку потрапили: Городенківський та Косівський райони Івано-Франківської області, місто Самбір Львівської області, місто Біляївка Одеської області, місто Дубно, Костопільський та Рівненський райони Рівненської області, Кіцманський район Чернівецької області.
 
«Львівщина, на жаль, продовжує показувати неприємну статистику, вже близько місяця ми — на стабільно високих цифрах. За рішенням Центральної комісії ТЕБ та НС, уся Львівська область відноситься до помаранчевої зони, окрім міста Самбір — воно із 17 серпня у «червоній». 
 
Останнім часом збільшилася кількість звернень у стаціонар — щоденно по області 120-130 людей, приблизно така ж кількість виписується. Стаціонарні хворі — це зазвичай пневмонії з важким перебігом, які потребують тривалого лікування, від трьох до чотирьох тижнів», — поскаржився директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.
 
Таким чином, кожні сім днів комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій переглядатиме рішення про те, які регіони потрапляють у певну зону. Однак послабити карантин у будь-якій зоні зможуть не раніше, ніж через 14 днів після його посилення.