«Золотий» батон: в Україні може зрости ціна на хліб

18.08.2020
«Золотий» батон: в Україні може зрости ціна на хліб

Подорожченнями українців здивувати справа марна, адже щороку ціни підскакують і на продукти, і на комунальні послуги, і на бензин, і на багато чого іншого.
 
Тож як щось звичне й невідворотне сприймаються свіжі прогнози, зроблені в департаменті розвитку промисловості та АПК Хмельницької облдержадміністрації, згідно з якими ще до кінця року вартість буханця може підвищитися на 7—10 відсотків. 
 
Пояснюють чиновники свої невтішні розрахунки тим, що на аграрному ринку складаються передумови для збільшення вартості зерна, насамперед через виробничі витрати, які вже традиційно пов’язані з подорожчанням енергоносіїв, засобів захисту рослин, насіння тощо.
 
Не останню роль зіграла й цьогорічна посушлива літня погода, відсутність опадів узимку, морози навесні — все це суттєво вплинуло на урожайність зернових: наприклад, у Хмельницькій області намолоти колосових менші від минулорічних майже на 20%. 
 
Якщо до осені ціни на збіжжя не знизяться, а наразі в агропромисловому департаменті вже фіксують зростання цін на пшеницю на 7—10 відсотків порівняно з минулорічною жнивною порою, то цілком вірогідним є зростання вартості борошна – і, як наслідок, подорожчання всіх хлібобулочних виробів.
 
Щоправда, самі виробники зерна не сподіваються на надто стрімке зростання його вартості та запевняють, що дефіциту пшениці навіть за нижчих врожаїв усередині країни не спостерігатиметься, зокрема цьому має посприяти і меморандум щодо обмеження експорту, котрий підписали уряд та потужні зернотрейдери.
 
Нагадаємо, що ціна на хліб піднімалася неодноразово й досить суттєво, що призводило до ланцюгової реакції зростання цін на цілу низку товарів і послуг, від чого страждали найбільш незахищені верстви населення, зокрема пенсіонери, яких в Україні більше 11 мільйонів із середнім розміром пенсії «аж» у 3 тис. гривень.