Росія зареєструвала вакцину від коронавірусу без досліджень побічних ефектів

14.08.2020
Президент Росії 11 серпня оголосив, що Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавiрусу.
 
Володимир Путін на урядовій нараді заявив, що нова вакцина формує стійкий імунітет і пройшла всі необхідні перевірки.
 
А також повідомив, що одна з його дочок випробувала на собі російську вакцину.
 
«Після першого щеплення температура в неї була 38, наступного дня — 37 iз невеликим і все», — цитує його агенція «РІА Новості». 
 
Вакцину «Гам-Ковід-Вак» нібито розробили в Національному дослідницькому центрі епідеміології та мікробіології імені М. Ф. Гамалеї (НІЦЕМ).
 
Як стверджують тамтешні науковці, дві дози вакцини, названої «Супутник V», гарантують імунітет проти коронавірусу на два роки.
 
Назву асоціювали iз запуском першого штучного супутника Землі й зареєстрували першою у світі, певно, не стільки з медичних міркувань, як з ідеологічно-пропагандистських. 
 
Прикметно, що Асоціація організацій iз клінічних випробувань (некомерційна організація, що об’єднує юридичних осіб, учасників російського ринку клінічних досліджень) просила міністерство охорони здоров’я Росії відкласти реєстрацію вакцини до завершення третьої фази клінічних випробувань.
 
Зауважуючи, що в її випробуваннях брало участь менше ста осiб, тоді як на кінцевій фазі тестування передбачається випробування препарату на тисячах.
 
Саме на цій стадії збирають інформацію про безпеку препарату для людей з послабленим імунітетом, супутніми захворюваннями тощо.
 
«Розробники ж прямо заявляють, що хочуть у першу чергу прищеплювати пенсіонерів, віднесених до групи ризику по COVID-19. Хоч досі немає ніяких даних про безпеку цієї вакцини для людей похилого віку», — цитує агенція РБК звернення Асоціації, в яку входять великі біофармацевтичні компанії та дослідницькі організації.
 
Саме на пенсіонерах і відбуватиметься остаточне випробуваня вже зареєстрованого державою препарату. Асоціація ж зазначила, що масове виробництво «Гам-Ковід-Вак» не налагоджене, тому невідомо, якою буде якість продукту. А запустити промислове виробництво планують уже у вересні.
 
Прагнення якомога швидше зареєструвати вакцину фармкомпанії вважають пережитком «героїчної парадигми» піонерів вакцинації, тоді як сучасна медицина намагається знижувати ризики. І, на жаль, роль героїв у даному випадку відводять тим, хто зовсім не планував її грати.
 
Заступник голови Росздравнадзору Валентина Косенко повідомила, що вакциною прищепили кілька сотень добровольців, у яких не виникло серйозних небажаних реакцій, а випробування за участі тисяч людей проведуть на післяреєстраційнiй фазі.
 
Як повідомив речник Всесвітньої організації охорони здоров’я Тарік Ясаревич, почалися розмови про можливу попередню кваліфікацію ВООЗ для винаходу росіян, але ця процедура передбачає детальний аналіз та оцінку всіх даних, що стосуються безпеки та ефективності.
 
Глава німецької Федеральної лікарської палати Клаус Райнгард тим часом жорстко розкритикував реєстрацію в Росії вакцини від коронавірусу.
 
«Я вважаю, що схвалення вакцини без вирішальної, третьої, фази випробувань — це ризикований експеримент на людях, — заявив він в інтерв’ю газеті «Райніше Пост». — Безвідповідально вже на цій стадій робити щеплення цілим групам населення».
 
А керівник німецького Інституту імені Пауля Ерліха, де видають дозволи на проведення клінічних випробувань і реєстрацію вакцин, Клаус Чихутек звернув увагу на низький рівень прозорості в розробці російської вакцини.
 
Нагадаємо, у світі діє понад 170 проєктів, у яких дослідники розробляють вакцину від коронавірусу. Над розробкою працюють провідні фармацевтичні компанії та наукові інститути Німеччини, Великої Британії, Франції, США, Китаю та інших країн.