Він і вона: Джо Байден визначився з партнером у віцепрезиденти

14.08.2020
Він і вона: Джо Байден визначився з партнером у віцепрезиденти

Суперники початку виборчих перегонів у США стали союзниками.

Кандидат у президенти США Джо Байден назвав ім’я претендентки на посаду віцепрезидента.
 
 
Це сенатор від Каліфорнії, афроамериканка Камала Харріс.
 
 
Вона може стати першою афроамериканкою віцепрезиденткою.
 
 
Про це кандидат від Демократичної партії США заявив у вівторок, 11 серпня.
 
Як вказує кореспондент Бі-Бі-Сі у США, Байден і Харріс мають бути офіційно названі кандидатами від Демократичної партії наступного тижня під час Національної партійної конвенції.
 
Колишній віцепрезидент США, який працював із Бараком Обамою, написав у «Твіттері», що вважає Камалу Харріс «безстрашним борцем» за права «звичайних громадян». А Харріс заявила, що готова зробити все необхідне, аби привести його до перемоги на виборах.
 
«Вона здатна об’єднати американський народ та «будуватиме США, які відповідатимуть нашим ідеалам», — цитує Байдена агенція новин «Ассошіейтед Пресс». І заначає: таким чином, Харріс стане першою афроамериканкою, яка балотуватиметься на другу за важливістю посаду у США від однієї з двох найбільших політичних партій країни.
 
Відбір кандидатів на пост віцепрезидента від Демократичної партії тривав кілька місяців і проходив в умовах великої секретності. Співробітники виборчого штабу Джо Байдена уважно вивчали біографії можливих претендентів, досліджували фінансову та медичну інформацію.
 
Останній пункт був особливо важливий: у разі своєї перемоги на виборах 77-річний Байден стане найстаршим президентом США, обраним на перший термін.
 
Співробітники штату демократичного кандидата вважають цілком реальною ймовірність, що у разі потреби президентське крісло може зайняти віцепрезидент. Якщо з президентом щось станеться.
 
Ким же є обраниця Демократичної партії та самого Джо Байдена, яка може стати другою (а можливо, і першою) особою США? 55-річна сенаторка-демократ від штату Каліфорнія народилася в місті Окленд, неподалік Сан-Франциско, у родині мігрантів: її мати приїхала до США з Індії, а батько — з Ямайки.
 
Після розлучення батьків Харріс виховувала мати, і, за словами сенаторки, вона з дитинства знала про своє індійське коріння. При цьому в родині культивувалася афроамериканська культура, а участь матері у правозахисних ініціативах афроамериканської громади справила на Харріс глибоке враження.
 
Харріс закінчила університет Говард, який вважається традиційно афроамериканським, а потім отримала диплом юриста в Університеті штату Каліфорнія. Після цього працювала в офісі окружного прокурора в Оламеде, а в 2003 році її обрали на посаду окружного прокурора. Через кілька років Камала Харріс стала першою жінкою і першою афроамериканкою на посаді генерального прокурора штату Каліфорнія.
 
Активну й амбітну прокурорку вже тоді називали зіркою Демократичної партії, тому нікого не здивувало, що у 2017 році вона легко виграла вибори та стала членом Сенату США.
 
Наприкінці минулого року вона оголосила про свою участь у президентських перегонах, але вже на початку 2020-го зняла свою кандидатуру, пояснивши це недостатньою підтримкою виборців. Незабаром вона публічно підтримала кандидатуру Джо Байдена та заявила: зробить усе, що в її силах, щоб допомогти йому стати наступним президентом США.
 
Останнім часом саме Джо Байдена вважають фаворитом президентських перегонів. За результатами опитування громадської думки, проведеного 11 серпня, колишній віцепрезидент США сьогодні випереджає свого опонента, Дональда Трампа, на 10 пунктів.
 
Портал RealClearPolitics, який узагальнює результати опитувань провідних соціологічних компаній у США, також віддає перевагу Байдену: 7,2 пункта. При цьому спостерігачі кажуть, що за останні тижні рейтинги Джо Байдена дещо знизилися, підкреслюючи, що саме вибір віцепрезидента може помітно вплинути на президентські перегони.
 
Зупинившись на кандидатурі Камали Харріс, Демократична партія та особисто Джо Байден роблять спробу «одним пострілом убити кількох зайців».
 
По-перше, заручитися ще більшою підтримкою національних меншин США, які й так здебільшого підтримують саме Демократичну партію. По-друге, заручитися підтримкою виборців-жінок.
 
Третьою причиною вибору саме Камали Харріс можна назвати підтримку найбільш ліберального крила прихильників Демократичної партії, які під час праймеріз (попередніх виборів) ставили на найбільшого ліберала в ній, соціаліста (а у США таке визначення серед більшості населення, за винятком частини інтелігенції та ліберальної молоді, має дуже негативний відтінок) Берні Сандерса. Останній певний час лідирував у цьогорічних праймеріз, але у підсумку все ж поступився Джо Байдену.
 
Президент США Дональд Трамп заявив, що «трохи здивований» рішенням Байдена обрати саме Харріс. І нагадав, що під час праймеріз вона гостро критикувала Байдена.
 
Сенаторка також відома як «одна з найбільш ліберальних осіб у Сенаті США», додав Трамп». «Я думав, що Байден спробує трохи відсторонитися від цього», — зазначив нинішній глава Білого дому. Принагідно згадавши низькі результати Харріс під час праймеріз.