Коронавірусний першовересень: школи не готові дотримуватися всіх рекомендацій МОН

14.08.2020
Коронавірусний першовересень: школи не готові дотримуватися всіх рекомендацій МОН

Цьогорічних школярів із початком навчального року очікує чимало організаційних незручностей. (Фото з сайта 04141.com.ua.)

Нещодавно Міністерство освіти і науки оприлюднило цілу низку рекомендацій щодо того, як має проводитися навчання у школах із 1 вересня в контексті епідемічної ситуації.
 
 
Серед таких, приміром, збільшення відстаней між партами, проведення занять на відкритому повітрі, навчання у дві зміни, дистанціювання у їдальнях та інших шкільних приміщеннях, носіння масок учнями та педагогами.
 
 
При тому, що міська влада і, зокрема, управління освіти націлює керівників шкіл на дотримання даних рекомендацій, останні погано собі уявляють, як реально втілити побажання міністерства у великих начальних закладах, де близько тисячі учнів.
 
Такими сумнівами поділилася в ефірі місцевого інтернет-ресурсу «Файне місто» і директорка однієї з найбільших тернопільських шкіл №28 Лілія Вавринів.
 
«Ми акцентуватимемо передусім на дотриманні правил гігієни учасниками освітнього процесу, — зазначила вона. — Дезінфекція рук та поверхонь, приміщень, провітрювання класів, носіння масок... Правда, важко уявити собі, як учителі і учні зможуть проводити в цих масках по шість годин. Можливо, маски використовуватимуть для перебування на території школи, а в класах під час уроків — ні.
 
Також педагоги регулярно опитуватимуть учнів про самопочуття, вимірюватимуть температуру і проводитимуть, за можливості, уроки на відкритому повітрі. На даний час міське управління освіти розраховує, скільки потрібно дезінфекційних засобів на кожну школу, і буквально днями мають бути виділені кошти для закупівлі всього необхідного. Батькам доведеться купувати хіба маски. А так усе необхідне має бути закуплене за кошти місцевого бюджету».
 
Без оптимізму ставляться керівники тернопільських шкіл до перспективи переривати навчання щоразу, коли місто потраплятиме в небезпечну епідемічну зону чи якщо у навчальному закладі буде виявлено бодай одного хворого.
 
Постає також низка питань, які неможливо вирішити лише силами місцевої влади. Приміром, якщо діти навчатимуться у дві зміни, то, відповідно, зросте і кількість робочих годин учителів. Оплачуватися вони мали б за рахунок державного бюджету. Тим часом у Тернополі, за інформацією міської ради, останнім часом і без того є факти постійної затримки державних субвенцій.