Міняйте вчасно: що чекає на гривню у серпні

11.08.2020
Останній літній місяць, як показує досвід, дуже часто стає початком чергового етапу знецінення нашої національної валюти.
 
 
Втім тенденція ця не беззаперечна, і сьогодні Нацбанк переконує: особливих підстав для хвилювання немає, але національна валюта може перевищити позначку 28 гривень. 

Нацвалюта налякалася відставки...

Як відомо, офіційний курс долара до гривні за липень зріс на 3,7% — з 26,69 до 27,69 гривні за долар. На думку НБУ, подорожчання долара за місяць на одну гривню, яке відбулося у липні, трапилося передусім через психологічні чинники.
 
Як пояснив заступник керівника НБУ Дмитро Сологуб, «немає іншого пояснення, ніж те, що це, в принципі, викликано публічними заявами про те, що потрібна девальвація, що гривня буде падати».
 
Сам же український центробанк, за словами його представників, продовжував згладжувати коливання на ринку — «сальдо інтервенцій за результатами місяця було від’ємним».
 
І при цьому наголошують: у ІІ кварталі 2020 року ревальваційний тиск на валютному ринку забезпечувався значною пропозицією іноземної валюти завдяки надходженням від традиційних експортно орієнтованих галузей, зокрема АПК та «Нафтогазу», за одночасних стриманих платежів за імпорт.
 
Простіше кажучи, курс гривні «тримали» аграрії та «Нафтогаз». Перші продавали свою продукцію за кордон — ясна річ, за долари, забезпечуючи стабільне надходження валюти до України. Нафтогазова ж компанія отримала чергові надходження за транзит вуглеводнів нашою територією. 
 
«Це дало змогу НБУ відновити купівлю іноземної валюти, не протидіючи тенденціям, що переважали на ринку, та компенсувати значний обсяг її продажу для задоволення ажіотажного попиту в березні», — повідомили в Нацбанку. 
 
«Липневе падіння гривні багато в чому пов’язане з перестановками в Нацбанку. Був відправлений у відставку керівник відомства Яків Смолій, на його місце призначили Кирила Шевченка. Все це відбувалося під розмови про те, що Кабмін незадоволений занадто міцною гривнею і жорсткою грошово-кредитною політикою регулятора. Після зміни керівництва НБУ виникли побоювання різкого пом’якшення монетарної політики, штучного ослаблення гривні до комфортного для Мінфіну курсу 30 грн за долар і втрати Нацбанком своєї незалежності. Як наслідок, у двадцятих числах липня курс долара на міжбанку впритул підібрався до позначки 27,9 грн, а продаж на готівковому ринку перевищив 28 грн», — констатує ситуацію Вадим Іосуб, старший аналітик компанії «Альпарі».

Експортери скажуть «дякую»

Утім потім, за його словами, пішов ряд заяв про те, що НБУ націлений виконувати поточну програму з МВФ, налаштований на збереження своєї незалежності і збереже режим таргетування інфляції і ринкове курсоутворення.
 
«На підтвердження своїх намірів, на засіданні 24 липня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6% річних і заявив, що не планує її знижувати найближчі два роки. У відповідь на це гривня до кінця місяця трохи відновилася з локальних мінімумів, — продовжує Іосуб.
 
— Якщо нова команда НБУ буде і далі підтверджувати справами декларовану прихильність зваженої грошової політики, то серпень для гривні пройде без потрясінь. Долар протягом місяця продаватимуть/купуватимуть у діапазоні 27,1—28,2 грн, євро — в діапазоні 31,9—33,2. Утім курс євро менш передбачуваний і може вийти за зазначені рамки в разі сильних коливань валютної пари євро-долар на світовому ринку».
 
Аналітики компанії «Форекс Клуб в Україні» лише трохи песимістичніші. На їхню думку, курс гривні в серпні може коливатися в діапазоні 27,5—28,5 гривень за долар США.
 
«Значний вплив на ринок роблять нерезиденти, які більшу частину липня активно закривали свої інвестиційні позиції і виходили з українських боргових паперів. Після того як НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%, відтік капіталу призупинився, але, ймовірно, ненадовго, і в серпні вихід нерезидентів продовжиться, що тиснутиме на курс гривні», — прогнозує Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики «Форекс Клубу».
 
За словами експерта, Міністерству фінансів України буде складно рефінансувати борги за рахунок нових розміщень облігацій внутрішньої державної позики, тому після погашення паперів частина ліквідності піде на валютний ринок.
 
Адже, як відомо, у вересні уряд має погасити 1,4 млрд. доларів США за єврооблігаціями, і накопичення валюти за виплатами розпочнуться у серпні. Водночас продовжаться переговори з МВФ за наступним кредитним траншем у вересні.
 
А НБУ, ймовірно, буде виходити на ринок із валютними інтервенціями. Встановлений торговий коридор у липні 27,6—27,9 гривень за долар США ще не раз пройде перевірку ринком, і гривня може ослабнути до рівня 28 гривень за долар.
 
«Досягнення курсом позначки 28 гривень за долар США буде стимулювати надходження до бюджету, підтримку експортерів і економічну активність у країні. Якщо ефект від девальвації буде недостатнім, регулятор відмовиться від політики стримування курсу, що послабить гривню до 28,5 гривні за долар. Однак, з огляду на сильне зміцнення євро на світових ринках, ослаблення національної валюти до 28 гривень за долар США може бути достатнім, щоб отримати перевагу для експортерів на визначальному для України європейському ринку», — резюмує Шевчишин.