Небажаний Беня: про що свідчать обшуки ФБР у компанії, яку пов’язують із Коломойським

11.08.2020
Небажаний Беня: про що свідчать обшуки ФБР у компанії, яку пов’язують із Коломойським

ФБР провело обшуки в американській компанії, яку пов’язують із Коломойським. (Фото з сайта glavcom.ua.)

Банкова вже давно обрала певну стратегію щодо гучної справи «ПриватБанку» та його колишніх власників: нічого не говорити про справу олігарха Ігоря Коломойського у США. 
 
 
Певний час ця стратегія хоча б трохи виправдовувала себе в інформаційному плані, але мовчати навіть після того, як агенти ФБР обшукали минулого четверга офіс компанії Optima у Клівленді, яка перебуває у сфері впливу одіозного олігарха з Дніпра, а також після того, як міністерство юстиції США прямою мовою звинуватило Ігоря Коломойського в розкраданні мільярдів доларів iз «ПриватБанку» і відмиванні цих грошей в Америці та по всьому світі через мережу компаній-посередників — тут уже стратегія Банкової і самого Зеленського не працює, а швидше нагадує позицію страуса, що ховає голову в пісок.  
 
Так, політолог Дмитро Левусь вважає, що президенту Володимиру Зеленському доведеться відреагувати на розслідування ФБР проти олігарха Ігоря Коломойського. 
 
«Оскільки нинішня справа (щодо Коломойського в США. — Авт.) цивільна і забувають, що є подання від «ПриватБанку». Я думаю, що ця тактика є хибною. Бо все одно доведеться казати тоді, коли ці справи стануть кримінальними», — вважає пан Левусь. 
 
А колишній партнер Коломойського, а нині мер Дніпра Борис Філатов, який «побив горщики з ним кілька років тому», заявив, що проти українського олігарха у США можуть застосувати відомий закон RICO, що зачепить величезну кількість людей, які коли-небудь були пов’язані з українським бізнесменом.
 
На думку журналіста Юрія Бутусова, пан Коломойський і зараз є опорою та діловим партнером президента Зеленського. Тому США, де давно займаються справою Коломойського, демонструють президенту України, що даний олігарх є небажаною персоною для нього, тобто «цей крок є публічним і політичним».
 
Мовляв, Зеленському посилають сигнал: невиконання зобов’язань за програмою МВФ, кадрові зміни у владі (у керівництві Нацбанку, зокрема) Штати однозначно пов’язують із діями Коломойського і не допустять його посилення.  
 
Утiм Зеленський мовчав усі ці дні. Реагував лише сам Коломойський, який, звісно ж, відкидає звинувачення мін’юсту США у розкраданні мільярдів доларів iз «ПриватБанку».
 
«Всі інвестиції у США були зроблені з власних коштів, отриманих у 2007-2008 роках за угодою з Evraz і з доходів інших бізнесів, що зберігалися в «ПриватБанку». Все інше категорично відкидається», — сказав Коломойський, вочевидь, лише для того, щоб інформаційний галас навколо нього хоча б трохи вщух в Українi. 
 
Бо ж розуміє: американське слідство і правосуддя в США працює дещо інакше, ніж «правопохоронці» і «кривосуддя» в Україні, де він має неабиякий вплив.