В Україні скасували монополію на виробництво спирту

07.08.2020
Ще з часів СРСР ми звикли, що держава має виняткове монопольне право на виробництво алкоголю, зокрема спирту.
 
Але час минає, змінюються й незаперечні раніше «аксіоми»: з 1 липня вітчизняне держпідприємство «Укрспирт», яке довгі роки було алкогольним монополістом в Україні, втратило свій статус-кво — Міністерство фінансів видало ліцензії на виробництво спирту приватним заводам.
 
Тож наразі виробляти етиловий спирт (у тому числі як лікарський засiб), спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, зерновий дистилят, біоетанол  можуть суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які мають відповідну ліцензію.
 
Як поінформував у «Фейсбуцi» в. о. директора Укрспирту Сергій Блескун, відповідне рішення є великим кроком для галузі та несе певні зміни для Укр­спирту. Як наслідок — кількість клієнтів Укрспирту зменшуватиметься, адже компанії відмовлятимуться брати спирт у колишнього монополіста й купуватимуть там, де вигідніші умови, — це закони відкритого ринку.
 
Очільник Укрспирту вважає, що затягувати з приватизацією підприємства не було сенсу: «Це було б рівнозначно тому, що заводи підприємства стануть непотрібні. Цей варіант подій для мене є неприпустимий.
 
Тому ще раз наголошую на необхідності найшвидшої приватизації об’єктів (виробничих майданчикiв) ДП «Укрспирт». І тут ми на одній хвилі з професійною та потужною командою Фонду державного майна та Міністерства економічного розвитку та торгівлі».