Вибори мера Києва: Віталій Кличко лідирує, слідом йде шоумен Сергій Притула

05.08.2020
Вибори мера Києва: Віталій Кличко лідирує, слідом йде шоумен Сергій Притула

Перегони за крісло мера столиці: попереду - Кличко і Притула.

Чим ближче вибори — тим більше соціології.
 
 
Група «Рейтинг» опублікувала найсвіжіші дані рейтингів кандидатів у мери столиці.
 
 
Однак, окрім цього, в містян запитали про те, як вони ставляться до коронакризи.
 
 
Таким чином 62% опитаних киян зазначили, що більше бояться економічних наслідків коронавірусу  для своєї родини, аніж можливості захворіти.
 
Натомість 29% більше бояться захворіти, аніж економічних наслідків. Цікаво, що жителі столиці  краще оцінюють місцевий стан справ, аніж загальну ситуацію в країні.
 
Так, лише кожен четвертий опитаний вважає, що країна рухається у правильному напрямку, 67% — протилежної думки. Натомість кожен другий, хто проживає у столиці, оцінює стан справ у місті як правильний, 49% — як неправильний. 
 
У рейтингу кандидатів на виборах мера Києва лідером є Віталій Кличко, за якого б віддали свої голоси 41,7% тих, хто визначився із вибором і має намір узяти участь у голосуванні. Друге місце займає шоумен Сергій Притула, третьою йде кандидатка від «Слуги народу» Ірина Верещук.  
 
«Жодна з партій, політичних гравців не висунула кандидатів на рівні Кличка. Тим паче, його рейтинг уже зростає кілька місяців поспіль. Лише з початку кампанії рейтинг зріс майже вдвічі. Ми маємо ситуацію, коли центральну владу оцінюють негативно, а місцеву — значно краще. Відповідно, Кличко потрапляє в загальний образ «міцного господарника», який забезпечує потреби містян», — заявив заступник директора соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.
 
Якби вибори до Київської міськради відбулися найближчим часом, то «Євросолідарність» та «Слуга народу» отримали б майже по 20% голосів виборців. Також до Київради може пройти партія «УДАР», «Опозиційна платформа — За життя», «Батьківщина» та партія Шарія.
 
У межах статистичної позначки партія «Голос» — 4,6% та «Перемога Пальчевського». Таким чином, на думку експертів, опозиція може перемогти провладну партію на місцевих виборах.
 
«Зростання рейтингу «Європейської Солідарності» свідчить про те, що для киян «ЄС» є ключовою опозиційною силою в країні. При цьому ми бачимо розрив між тією ж «ЄС» і, наприклад, «Опозиційною платформою — За життя».
 
Однак якщо дивитися всеукраїнські рейтинги, то між цими партіями не такий великий розрив. А якщо по Києву — ми бачимо, що перемагає «Європейська Солідарність», — зазначив політичний експерт Дмитро Корнійчук.
 
Окрім цього, киян попросили оцінити ситуацію в столиці на даний момент. Таким чином, 54% вважають, що ситуація у Києві за час перебування Віталія Кличка на посаді мера покращилася. 30% не побачили жодних змін. Лише 15% вважають, що вона погіршилася. Що цікаво, у порівнянні з кінцем минулого року кількість тих, хто побачив позитивні зміни за час перебування мера Кличка на посаді, зросла.