Лікуйте зуби з власної кишені: у Полтаві безплатною лишилась тільки екстрена стоматологія

04.08.2020
«Беручи до уваги те, що Програма медичних гарантій на 2020 рік не передбачає фінансування за рахунок держави стоматологічних послуг, зокрема для комунальних закладів охорони здоров’я (крім ургентної допомоги), керуючись п. 1 ст. 40, 49-2 КЗпП України, наказую: скоротити всього 35 посад стоматологічних відділень № 1 та № 2, у тому числі 16 посад лікарів-стоматологів, 10 посад медичних сестер та 9 посад молодших медсестер» — це витяг із наказу директора комунального підприємства «4-та міська клінічна лікарня Полтавської міської ради» Леоніда Куроєдова, із яким ознайомили всіх медпрацівників, котрі підлягають скороченню.
 
 
Подібні накази-попередження з’явилися і в інших міських комунальних медичних закладах. Усе тому, що Національна служба здоров’я України припинила фінансування стоматологічних послуг.
 
 
Це означає, що люди тепер не матимуть можливості отримувати їх безкоштовно. Виняток становить лише невідкладна медична допомога.
 
Невипадково лікарі-стоматологи, чиї посади підпали під скорочення, а також керівники міських комунальних медичних закладів мали довгу і болючу розмову в актовій залі Полтавської дитячої міської клінічної лікарні.
 
Ініціатором зустрічі виступив департамент охорони здоров’я та соціального розвитку виконкому Полтавської міської ради.
 
«Останнім часом до нас надходили скарги, тому й вирішили зібратися та поговорити, — пояснила очільниця департаменту Вікторія Лоза. — У зв’язку з медичною реформою змінюються умови роботи медпрацівників — від цього нікуди не дінешся. Розуміємо, що проблема існує і її потрібно якимось чином розв’язати».
 
— Чи не всі оці спеціалісти, яких скоротили, мають вищу кваліфікаційну категорію, за 30 років роботи й більше не отримали жодної скарги від пацієнтів, лікують навіть літніх людей, які далеко не завжди мають змогу відвідувати приватний медичний заклад. Та цим лікарям потрібно в ноги кланятися, а не звільняти їх, — висловили мені наболіле дві жіночки, котрі сиділи поряд. 
 
Тим часом пані Вікторія запропонувала спільно розглянути форми подальшої роботи лікарів-стоматологів, чиї посади скоротили, зауваживши, що варіантів, власне, небагато.
 
Один із них — зареєструватися фізичною особою-підприємцем, узяти в оренду своє ж робоче місце та медичне обладнання (комунальне майно) й, відповідно, брати з пацієнтів гроші за свої послуги.
 
— Є іще один, запасний, варіант, — додала очільниця департаменту охорони здоров’я та соціального розвитку. — Ми можемо продумати такий механізм: «переформатувати» одне з комунальних підприємств, аби воно орендувало площі, на яких ви працюватимете». У такому разі медпрацівники перейдуть з одного комунального підприємства до іншого. Зміниться й система фінансування: стоматологічні послуги для населення фінансуватимуться місцевим бюджетом.
 
— Якщо ми з вами оберемо таку форму співпраці, то в цьому разі до стоматологів буде сувора вимога: вони працюватимуть тільки за зарплатню, а з пацієнтів ніякої плати за свої послуги не братимуть — це буде заборонено. І я доводитиму до кожного полтавця, що ми залишили стоматологічні послуги безкоштовними, фінансуючи їх за бюджетні кошти, — наголосила Вікторія Лоза.
 
— Так само ми зараз порушуємо питання про те, що і флюорографія має бути безкоштовною. А щодо тих, хто вирішив зареєструватися фізичною особою-підприємцем, то я розумію, що вам не так легко перебудуватися, тому на початку, поки не запуститься цей механізм, наш департамент готовий вам усіляко сприяти. Іще не знаю, як, але ми зробимо все можливе, аби ви мали пріоритетне право на оренду тих приміщень, де ви працювали. Нам потрібно з якомога меншими втратами вийти з цієї ситуації. Головне — від нас ви матимете повну підтримку, — запевнила чиновниця.
 
Але тут слово взяв лікар-стоматолог-ортопед вищої категорії Олександр Лук’яненко — працівник зубопротезної лабораторії 3-ї міської клінічної лікарні (колишньої лікарні Південної залізниці). Він порушив питання про те, чому ще раніше звільнили з роботи 5 спеціалістів згаданого госпрозрахункового відділення, яке багато років давало прибуток. 
 
— Людей просто викидають на вулицю, — емоційно заявив Олександр Юхимович. — Про те, щоб зареєструватися фізичною особою-підприємцем, узагалі не йшлося. А керівник медичного закладу вже приводив нових орендарів. Оце вам і пріоритетне право на оренду для тих, хто працював у цьому приміщенні багато років.
 
Утiм очільник медичного закладу Анатолій Рудич спростував слова лікаря-стоматолога, повідомивши, що приводив не потенційних орендарів, а «людей, котрі хотіли перевірити, чи відповідає зубопротезна лабораторія санітарно-гігієнічним вимогам». 
 
— У них у штаті був бухгалтер, але вони його виганяють, щоб не брати коштів за свої послуги за прейскурантом. Бо їм вигідніше брати гроші в кишеню, — вважає Анатолій Рудич. 
 
— Це голослівне звинувачення, — прокоментував слова керівника медичного закладу Олександр Лук’яненко.
 
У відповідь на цю словесну перепалку Вікторія Лоза пообіцяла розібратися, в яких умовах працюють стоматологи-ортопеди й наскільки прозорою є оплата їхніх послуг, зазначивши, що для неї є однаково важливими як лікарі, так і пацієнти.
 
— Відколи лікарів-стоматологів повідомили про скорочення, настрій у нас кепський, — зізналися мені в неформальній розмові лікарі, котрі не побажали назвати своїх прізвищ. — Тільки вдумайтеся: 16 лікарів-стоматологів нашого медичного закладу надавали безкоштовну допомогу населенню, а тепер безкоштовною буде лише екстрена допомога.
 
Тобто на 90 тисяч населення в Шевченківському районі Полтави планують лишити на одній зміні лише хірурга-стоматолога й лікаря-терапевта! Що ж до реєстрації фізичної особи-підприємця, яку нам пропонують як вихід із ситуації, то тут треба бути й бухгалтером, і економістом, ми ж усе життя просто лікували людей.
 
Попередьте полтавців про те, що з третьою хвилею трансформації системи охорони здоров’я, передбаченою медичною реформою, в поліклініках не стане й гінекологів, лаборантів тощо. Зрозуміло одне: на нас чекає деградація системи медичних послуг.