Панічні атаки: за дві доби від оголошення перемир'я бойовики відкрили вогонь 121 раз

31.07.2020
Перемир’я — дуже специфічний стан. Війна насправді нікуди не ділася, але перемістилася в іншу площину.
 
Зазвичай військові використовують затишшя для перегрупування, укріплення позицій та й просто відпочинку. Але в інформаційному просторі — цілі баталії.
 
«УМ» завжди користується перевіреною інформацією, до чого закликає й своїх читачів. Минула доба в інформаційному просторі палала від повідомлень про 111 «обстрілів» українських позицій. «УМ» працює з першоджерелами.
 
Тому доповідаємо: насправді йдеться про 111 випадків порушення умов перемир’я, виявлених ОБСЄ. Загалом, у щоденному звіті моніторингової місії ОБСЄ йдеться, що з 00:01 27 липня до 19.30 28 липня Місія зафіксувала 121 випадок порушення режиму припинення вогню.
 
Зокрема, йдеться про встановлення камер відеоспостереження російськими окупаційними військами, їхні спроби облаштувати нові фортифікаційні об’єкти (переважно копають шанці), використання безпілотників.
 
Обстріли в цьому списку займають окремий рядочок. Наприклад, у звіті за 28 липня йдеться про 4 випадки порушення режиму припинення вогню: поблизу окупованої Ясинуватої о 10.24 почули два вибухи невизначеного походження.
 
А поблизу селища Залізне 9.27, 10.20 та 14.05 чули загалом 8 вибухів невизначеного походження. У зведенні штабу ООС цей інцидент фігурує як постріл iз підствольного гранатомета, що здійснили збройні формування Російської Федерації поблизу населеного пункту Шуми (це поряд із Залізним).
 
Різниця в кількості вибухів може бути пов’язана з різницею в механізмі фіксації. ОБСЄ може фіксувати те, що просто чує.
 
А військові — тільки те, що можна підтвердити фактажем.
 
Штаб Об’єднаних сил укотре наголошує, що заходи повного та всеосяжного припинення вогню, в разі порушення домовленостей противником та створення загрози життю і здоров’ю військовослужбовців, не позбавляють українських воїнів можливості відкривати вогонь у відповідь.
 
Рішення щодо збройної відповіді приймають безпосередньо командири на позиціях відповідно до реальної ситуації. До речі, окрім українських армійців, у районі проведення операції належно виконують свої завдання й інші складові сил оборони.
 
Зокрема, 76 невідомих вибухових пристроїв знайшли підрозділи ДСНС зі складу Об’єднаних сил під час розмінування за заявками мешканців прифронтових населених пунктів Донбасу. Загалом за розпорядженням командувача Об’єднаних сил тільки за минулу добу було проведено розмінування площі у понад 5 гектарів.