«Путіна у відставку!»: у Хабаровську третій тиждень тривають протести через звільнення і арешт губернатора

29.07.2020
«Путіна у відставку!»: у Хабаровську третій тиждень тривають протести через звільнення і арешт губернатора

Таких масових протестів у Росії давно не було.

Станом на сьогодні, 29 липня, у Хабаровському краї Росії вже 19-й день тривають масові протести проти арешту та звільнення з посади губернатора краю Сергія Фургала.
 
 
У «бідні» дні протести збирають до 5-6 тисяч учасників, а в суботи, 11-го та 25 липня, кількість учасників мітингів зростала до 50 тисяч, що дуже багато як для 600-тисячного Хабаровська.
 
 
Хоча правоохоронні органи нараховували лише по 10-12 тисяч учасників.
 
Маніфестанти обурені звільненням обраного на виборах губернатора (з формулюванням «втратив довіру президента РФ») та призначенням «свого» нового очільника краю. Відтак протести супроводжуються плакатами і скандуваннями «Путіна у відставку!», «Геть царя!», «Росіє, прокидайся». 
 
Варто зазначити, що звинувачення проти 50-річного Фургала висунуто досить серйозні. Його було затримано 9 липня в Хабаровську і доставлено до Москви. Басманний суд столиці 10 липня заарештував його до 9 вересня. Губернатора звинувачують в організації двох убивств і замаху на вбивство.
 
Його затримали в рамках розслідування багатоепізодної справи щодо організованої злочинної групи, причетної до скоєння особливо тяжких злочинів проти життя і здоров’я підприємців у Хабаровському краї і Амурській області.
 
Знайомого і партнера Фургала по бізнесу колишнього депутата регіонального парламенту Миколу Містрюкова заарештували за підозрою у вбивствах підприємців-конкурентів. У підсумку Містрюков, який перебуває в СІЗО «Лефортово» з листопада 2019 року, і дав свідчення проти губернатора.
 
У понеділок, 27 липня, прокуратура висунула Фургалу звинувачення у викрадені людей та причетності до вбивств бізнесменів Олександра Адамова та Романа Сандалова. Сам Фургал усі звинувачення відкидає і наполягає на своїй непричетності.
 
Сергій Фургал наро­див­­ся в Амурській області — був 10-ю дитиною у багатодітній роди­ні, 1992 року закінчив Благовіщенський державний медичний інститут та у 90-х роках кілька років пропрацював за фахом, паралельно входячи в бізнес, який у ті роки був невіддільний від кримінальних структур.
 
Паралельно Фургал розумів, що для просування бізнесу та міцного запліччя від можливого кримінального переслідування йому потрібна партійно-політична підтримка.
 
Він є членом Ліберально демократичної партії Росії. Партію Володимира Жириновського з самого початку її заснування називали «партією червоних піджаків», бо такого кольору піджаки у 
90-х роках носили учасники різних кримінальних структур. Саме як кандидат від ЛДПР Фургал і переміг на виборах губернатора Хабаровського краю в 2018 році. 
 
Протести в Хабаровському краї та їх масштаби виявилися повною несподіванкою для Москви. Дехто закидає, що вони проплачені, мовляв, Фургал усвідомлював неуникненність арешту і підготувався на цей випадок. Але повірити, що проплаченим є мітинг чисельністю в 50 тисяч осіб — важко.
 
Незалежні російські оглядачі вважають, що масовість виступів пояснюється регіональним патріотизмом колонізованої провінції проти центру-колонізатора, тобто Москви.
 
Особливо турбує Кремль, що частина учасників протестів виходять із гаслами «Геть Путіна!» чи «Путін — ворог російського народу!». Це вже вираз невдоволення та втоми народу від нескінченного правління «російського царя». 
 
Москва наразі зайняла очікувальну позицію з надією, що масові виступи не можуть тривати вічно. Водночас російські ЗМІ повідомляють про вісьмох затриманих під час цих акцій...