У центрі Києва планують побудувати найбільшу в Європі мечеть

29.07.2020
У центрі Києва планують побудувати найбільшу в Європі мечеть

Вежі Кельнського собору ледве видно за новозбудованою мечеттю.

У центрі Києва за сприяння турецької сторони планують побудувати мечеть, на даний момент триває обговорення проєкту.
 
 
Про це заявив посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере.

Європі на заздрість 

«Україна — це дім для значної кількості мусульман, включно, звичайно, з кримськими татарами. Особливо після 2014 року ми бачимо, що багато кримських татар були змушені переїхати, і в Києві мешкає значна їхня спільнота. До нас звернулися з проханням про співпрацю і допомогу Україні та її мусульманській громаді в будівництві мечеті в Києві», — сказав посол в інтерв’ю агенції Інтерфакс-Україна. Інформація була поширена 27 липня.
 
За його словами, питання з виділенням земельної ділянки вже вирішене — мечеть планують звести в центрі Києва. Точне розташування чомусь приховують і розкриють лише після завершення всіх формальних процедур. Земельну ділянку для будівництва мечеті подарував найбільший олігарх України Рінат Ахметов.
 
«Поки варто сфокусуватися на дизайні. Коли буде виконана ця робота, почнуться офіційні процедури затвердження, і потім стане відомо, де вона буде. Сподіваюся, що більше деталей з’явиться в найближчі місяці», — додав Гюльдере. Також він наголосив, що цей проєкт доповнить унікальну та особливу красу Києва. 
 
Нагадаємо, що про плани побудувати в центрі Києва найбільшу в Україні мечеть уперше повідомив 23 листопада минулого року лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.
 
Він додав, що мечеть буде розрахована на п’ять тисяч людей. Під проєкт, який профінансує Туреччина, вже виділена ділянка вартістю близько $5 млн.
 
Джемілєв також додав, що проєкт будівництва готовий. «Були невеликі розбіжності. Туреччина наполягала: ви, мовляв, плануйте мечеть на 10 тисяч осіб, проте в Києві немає такого співтовариства. Ми відповідали: «Але це мечеть не тільки для кримських татар, а й для всіх мусульман».
 
Зрештою, домовилися будувати мечеть на 5 тисяч віруючих. І навіть це буде найбільшою мечеттю в Україні», — заявив Мустафа Джемілєв в ефірі телеканалу ATR.
 
Зараз у Києві працює одна велика мечеть Ар-Рахма, відкрита в 2011 році. Вона розрахована на 2 тис. віруючих. Мечеть розташована на Подолі, за адресою: вулиця Лук’янівська, 46. Споруда має мінарет висотою 27 метрів. У «Вікіпедії» навіть зазначено, що мечеть розрахована не на дві тисячі відвідувачів, як зазначається в більшості довідників, а на три. 
 
Великі мечеті діють ще в кількох інших містах України, зокрема Харкові, Луганську, Маріуполі та в Одесі. Тому зведення ще однієї гігантської мечеті просто в серці української столиці викликає багато запитань.
 
Тим більше що заява посла Туреччини пролунала через два дні після проведення першого намазу у відібраній у християн одній iз найбільших християнських святинь світу — соборі святої Софії у Стамбулі. Це був виклик християнам iз боку турецької влади і особисто президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Чутливе питання

Прикметно, що нова мечеть у Києві буде найбільшою не лише в Україні, а й у всій Європі. На цей час найбільшою є Центральна мечеть у німецькому місті Кельн, яка розрахована на одноразовий прийом до чотирьох тисяч вірян.
 
Площа мечеті становить 4,5 тис. квадратних метрів, а вартість її будівництва оцінюють у більш ніж 20 млн євро. Будівництво розпочалося 2009 року, а урочисте відкриття за участю того ж президента Туреччини Ердогана — 2017 року.
 
Частина німецьких політиків та суспільства критикувала мечеть, особливо за висоту її мінаретів, які псують панораму Кельнського кафедрального собору, однієї з найбільших церков Європи. 
 
Якщо поглянути на всю Європу, то найбільше мечетей у Франції — понад 2 тис. 200. На другому місті — Велика Британія з більш як 1 тис. 500 мечетями. Третє місце — за колискою європейського та світового християнства — Італією, де близько тисячі мечетей. Але серед них лише вісім великих мечетей, а решта — менші чи взагалі більш скромні молитовні будинки. 
 
Італія посідає четверте місце в Європі за чисельністю мусульманського населення. Але воно постійно зростає за рахунок міграції з країн Північної Африки та Балкан. На цей час в Італії мешкають 2,6 млн мусульман. За прогнозами, в наступні 10 років їхня чисельність подвоїться.
 
В Римі нараховується 900 церков, але, починаючи з 1994 року, збудовано також 28 мечетей. Це на додаток до вже існуючих 906 молитовних будинків, які за розмірами відповідають невеликим церквам. Тобто вже тепер у Вічному місті кількість місць відправляння віри християнами та мусульманами чисельно зрівнялась. Чи можна тепер вважати Рим винятково «колискою християнства»?
 
Махмуд Закі — журналіст та медіадослідник ісламських радикальних рухів iз Вестмінстерського університету — пише у статті під назвою «Мусульманам у Європі дають хворі поради перетворювати церкви в мечеті», яка з’явилася у виданні Arab Weekly («Арабський тиждень»), що тенденція купівлі церков і перетворення їх на мечеті дає крайньо правим рухам ще одну карту для закріплення свого панування над Європою шляхом розпалювання ворожнечі проти мусульман.
 
Бо обертається все так, ніби це крайньо праві винні в тому, що мусульмани перетворюють християнські храми на мечеті. 
Але наведені автором приклади варті уваги.
 
Християнська асоціація під назвою «Друзі протестантської церкви в Берліні» опублікувала звіт про перетворення десяти церков минулого року в Німеччині на мечеті. Явище ніби й не нове, але воно зловісно повторюється з року в рік і виглядає цілеспрямованою тенденцією.
 
Наприкінці 2018 року в Гамбурзі було відкрито мечеть Нур після того, як мусульманський інвестор купив церкву і подарував її ісламському центру міста. Аналогічні випадки маємо в Нідерландах, Великій Британії та Франції. Найвідомішими прикладами є відкриття мечеті Аль Фатех в Амстердамі, мечеті Султана Аюба та мечеті Осман-Газі в Нідерландах. У Франції Домініканська церква в Ліллі та церква Святого Йосифа в Парижі були перетворені на мечеті.
 
Європа переживає кризу ідентичності не лише на політичному та економічному рівнях, а й на релігійному та ідеологічному рівнях. Це призвело до зменшення будівництва храмів і закриття близько 250 церков щорічно через скорочення кількості молебнів.
 
Питання перетворення церков на мечеті є чутливим між Сходом та Заходом уже понад тисячу років. Дехто може подумати, що оскільки прихильність європейського громадянина до своєї християнської віри зменшилася, тому настав час для поширення ісламу на «порожні місця».
 
Однак історичні конфлікти між ісламом та християнством давно пов’язані з питаннями гідності та перемоги. А перетворення церков на мечеті виглядає як перемога ісламу та приниження гідності християнської Європи.